TREĆIĆ – Mala otočna turneja Osmog povjerenika

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.01.2018. - Vrijeme čitanja: 3min

Trečić je možda stvarnost, a možda utopija. Trečićani smo možda mi, a možda neki naš skriveni alterego. Snimljen po romanu Renata Baretića, Osmi povjerenik je jedan od boljih filmova koji smo ikad pogledali i definitivno najbolji hrvatski film.

“Na Trećiću nema telefona, interneta ni signala za mobitel, a veza sa kopnom ovisi o nafti koju dostavljaju talijanski šverceri. Otočani govore nerazumljivim dijalektom i bez prevoditelja Tonina, infatilnog mladića koji boluje od čudne padavice, Mesjak ne bi razumio ni riječi. Nastojeći pronaći način da ostvari svoju misiju, Mesjak otkriva nestvaran svijet Trećića, pronalazi nevjerovatne likove, najboljeg prijatelja u životu i… samoga sebe.”

S kojeg god da smo otoka ovaj film ostavit će na nas snažan dojam i nasmijati nas, ali i dirnuti do suza. Neki će kadrovi jako sličiti na isječke iz naše svakodnevnice i lako ćemo se poistovjetiti s nekim od likova. Prepun realnosti, emocije, ljudskog života ispričanog na jedan pravi otočki način, sigurni smo da ovaj film nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Štoviše unatoč obilju svakojakih emocija i pokojoj suzi, nakon filma osjećat ćete se ispunjeno i lijepo.

 

OTOČNA TURNEJA

Odmah nakon održane predpremijere na Braču, Osmi povjerenik krenuo je u posjetu brojnim gradovima, ali i ponekim otocima. Zahvaljujući ekipi iz Kina Mediteran neki od nas imaju mogućnosti ugostiti film i pogledati ga na svom otoku. U pravom Trećićanskom okruženju. Nakon uspješnih projekcija održanih u Komiži i Lastovu idemo na Korčulu, Brač, Hvar i Šoltu, u najavi su Orebić i Mljet. Film traje 139 minuta (koje prođu u trenu), a ulaznice po cijeni od 20,00 kn se mogu kupiti prije početka filma.

 

KORČULA

Četvrtak 18.01 u 20.00, Centar za kulturu Korčula

 

BOL

Četvrtak 18.01 u 19.00, Kino dvorana Bol

 

HVAR

Četvrtak 18.01 u 19.00, Kapelica na Venerandi

Petak 19.01 u 18.00, Kapelica na Venerandi

Petak 19.01 u Kapelica na Venerandi

 

JELSA

Petak 19.01 u 19.00, Svečana dvorana

 

STARIGRAD

Subota 20.01 u 19.00, Kino dvorana

 

ŠOLTA

Subota 27.01 u 19.00, Dom kulture, Grohote

 

Ako još niste pročitali knjigu naša vam je preporuka da to učinite što prije. Vidimo se na Trečiću!

 

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Andro Nigoević 

 

Vezane vijesti:

Prva premijera hrvatskog filma na otoku

Poruka s Trećića – odjebite ih sve

Osmi povjerenik u kinima