Mali Lošinj ponovno na popisu 100 najboljih održivih destinacija na svijetu

Objavio: Pokret Otoka - 21.10.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Mali Lošinj ponovno se našao na popisu 100 najboljih održivih destinacija na svijetu

Ovogodišnje priznanje rezultat je projekta “Drvo je prvo” u sklopu kojeg se obnavljaju male tradicijske barke. Tako se održavaju stara brodogradnja i stari zanati te podiže svijest o važnosti očuvanja otočne pomorske baštine.

Ovaj lošinjski guc izgrađen je 1953., kada je gotovo svaka obitelj na Lošinju imala takvu barku. Upotrebljavao se za mali ribolov, a s vremenom je gotovo potpuno propao. Obnovljen je prije nekoliko godina, u njega je uloženo oko deset tisuća eura.

Stanje je bilo katastrofalno. Barka je bila spremna za smeće i spaljivanje, sad je na njoj osamdeset posto novog materijala, kompletan posao je bio teži nego kad bi se gradila nova – rekao je za Dnevnik Steno Vendulić, vlasnik tradicijske barke.

Obnovljen, i danas služi za ribolov, ali i regate tradicijskih barki. Baš kao i ova pasara iz 1951., obnovljena u sklopu projekta “Drvo je prvo”. U njoj sada uživa cijela obitelj, pogotovo najmlađi.

Napravljena je po narudžbi jedne velološinjske obitelji kao ribarica, oni su s njom ribarili, prehranjivali obitelj. Danas je to rijetkost, djeca imaju neke druge zanimacije, interese, treba im dati mogućnost da zaveslaju, a i naprave neki krivi potez pa se popravi i ako se ošteti nešto – kaže vlasnik tradicijske barke Branko Domac.

Zahvaljujući projektu obnovljeno je šest tradicijskih barki, u planu su još dvije. Čuvaju se tako baština, stari zanati, ali i vještina jedrenja.

Tu barku od nekakvog derutnog stanja dovedemo do stanja da može ploviti i jedriti pa je na vlasniku da narednih pet godina sudjeluje u svim našim manifestacijama koje imamo. Iluzorno je govoriti da ćemo mi pobijediti plastiku, ali bitno je održati ovaj dio gradnje da nešto ostane za buduće naraštaje, da se ne pretvorimo u mjesto plastike, nego da imamo ovaj dio tradicijskih barki, naravno da ljudima ostane i vještina jedrenja koja je bila u genima naših predaka – pojašnjava direktor TZ-a grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Projekt “Drvo je prvo” prepoznat je i na međunarodnoj konferenciji održivih destinacija koja je ove godine održana u Estoniji. Riječ je o najvećem globalnom programu kojim se nastoji potaknuti turističke destinacije da promiču odgovorno upravljanje te prihvate i primjenjuju najbolju praksu u području zaštite okoliša.

Izvor: A.B. @ morski.hr

Fotografije: Wikimedia/HRT