CRES-LOŠINJ – Budi dio održivog razvoja Cresko-Lošinjskog arhipelaga

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.08.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Anketa je namijenjena svim stanovnicima otoka, jednako kao i poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, turističkim djelatnicima i svima koji žele usmjeriti razvoj cresko-lošinjskog arhipelaga prema energetskoj održivosti.

Jedan od ciljeva Pokreta Otoka je kreirati samodostatne otočne zajednice koja razumiju i artikuliraju svoje potrebe te se u isto vrijeme informiraju o prilikama i mogućnostima razvoja i napretka. Osim što djelujemo na državnoj razini, u ulozi regionalnog partnera surađujemo i s Tajništvom za EU otoke, inicijativom pokrenutom od strane Europske komisije u svrhu podrške europskim otocima u prijelazu na čistu energiju.

U zadnjih nekoliko godina Cresko-Lošinjski arhipelag snažno korača prema energetskoj neovisnosti. Osim suradnje s Tajništvom za EU otoke, ove godine je osnovana i energetska zadruga Apsyrtides koja je okupila dionike iz javnog i poslovnog sektora, organizacije civilnog društva (uključujući Pokret Otoka) te brojne fizičke osobe s cresko-lošinjskog arhipelaga što je čini  jedinstvenom i prvom takvom zadrugom osnovanom na hrvatskim otocima. 

——> ANKETU ISPUNITE OVDJE! <——

.

Mapiranje energetskih potencijala Cresko-Lošinjskog arhipelaga

Pokret Otoka započeo je projekt ‘’Mapiranje energetskih potencijala hrvatskih otoka’’ putem kojeg uz financijsku pomoć Ambasade SAD-a u Hrvatskoj provodi anketiranje stanovnika i pravnih osobe na otoku Korčuli kako bi dobio odgovor na pitanje o energetskom stanju i potrebama na otoku. Usporedno, u suradnji s OTRA-om, u istu je svrhu započelo i mapiranje Cresko- Lošinjskog arhipelaga.

Potrebe za energetskom stabilnosti najizraženije su kad pričamo o otočkoj sezonalnosti. Povećanje broja ljudi koji borave na otoku često utječe na stabilnost elektro-energetske mreže, a posljedice prenapučenosti osjećaju mnogi, stanovnici kao i vlasnici kuća za odmor, ali i gosti u smještajnim kapacitetima.

Ispunjavanjem upitnika doprinosite razvoju čitave otočne zajednice jer će se dobivenim podacima i temeljitom analizom utvrditi stvarne energetske potrebe, a time i pružiti kvalitetnija podrška otočkom razvoju na području ruralnog razvoja i turističke konkurentnosti. Uz sve navedeno ovim će se projektom lokalne vlasti upoznati s potrebama i velikim potencijalima otoka kako bi se usmjerila sredstva na projekte s najvećim utjecajem na održivost.

.

Ispuni anketu – budi dio održivog razvoja Cresko-Lošinjskog arhipelaga!

Anketa je namijenjena svim stanovnicima otoka Cresa i Lošinja, jednako kao i poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, turističkim djelatnicima i svima koji žele usmjeriti razvoj Cresko-Lošinjskog arhipelaga prema energetskoj održivosti.

Ispunjavanjem ovog upitnika podržavate održivi razvoj i dugotrajnu stabilnost života na otoku za sebe i svoju zajednicu.

Put prema dekarbonizaciji je dug i težak, ali je dohvatljiv i neophodan. Pokrenite se s Pokretom Otoka kako bismo zajedno koračali prema održivoj i čistoj energiji na hrvatskim otocima.

 

 

 

 Za sva pitanja i nejasnoće vezane uz ispunjavanje ankete kontaktirajte nas putem e-mail adrese: mislav.skacan@islandmovement.eu