KORČULA – Marco Polo Film Festival u Korčuli

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.08.2017. - Vrijeme čitanja: 3min

Ovogodišnji festival bilježi pomak, kazao je Prižmić, na kojemu će se sljedeća 4 dana potvrditi želja organizatora kroz širenje razumijevanja važnosti kulture dijaloga i prihvaćanja različitosti s ciljem edukacije, interakcije i zbližavanja zemalja s Puta Svile za njihovu buduću interkulturalnu suradnju. Bogat program festivala i ove godine nudi zanimljiva filmska ostvarenja te glazbene i likovne radove umjetnika koji dolaze iz zemalja koje dijele zajednički Put Svile, a njihovu selekciju načinila je svaka od zemalja sudionica ovog festivala posredstvom svog veleposlanstva u Hrvatskoj. Osim projekcija dugometražnih igranih filmova održat će se okrugli stol i panel diskusija 10 veleposlanika zemalja s Puta svile u Republici Hrvatskoj na temu: «Put svile jučer – Put mira danas», a na kojem će iskusni diplomati artikulirati vlastita viđenja i pristupe razvoju globalne politike postizanja svjetskog mira i tolerancije među narodima i kulturama,naglasio je direktor festival Igor Prižmić. U ime domaćina je gradonačelnik Andrija Fabris pozdravio nazočne među kojim su u ime TZ Hrvatske bili: direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i državni tajnik Frano Matušić. Fabris je zahvalio Igoru Prižmiću, koji je kao rođeni korčulanin osjetio kako bi ovaj festival stvorio i turistički veliki uspjeh,i nastaviti bogati kulturni program u Korčuli koji će potaknuti međukulturalnu suradnju i dijalog država sudionica. Tako Korčula postaje festivalski grad,u kojemu se održava ljetni festival viteških igara,vina i kulinarstva,festival zabavne glazbe,barokni festival i sada ovaj koliko značajan po imenu Marka Pola,toliko uspostavi dijaloga među različitim kulturama i narodima,rekao je gradonačelnik Korčule. U ime diplomata publici se obratio veleposlanik Irana pohvalivši ovaj projekt uz lijepi osvrt na Korčulu.

Festival je otvorio Branko Bačić, izaslanik pokroviteljice Kolinde Grabar Kitarović,zahvalivši Igoru Prižmiću što Korčula ponovno postaje mjesto susreta filmskih, glazbenih i likovnih umjetnika skupa sa diplomatima iz njihovih zemalja, a sve s ciljem postizanja samo jednog – razumijevanja važnosti kulture dijaloga i prožimanja različitog kao osnovnog preduvjeta postizanja globalnog mira”, rekao je Branko Bačić,obrativši se i predstavnicima zemalja Puta Svile među kojima su Kina, Ruska Federacija, Turska, Azerbajdžan, Kazakhstan, Indija, Južna Koreja, Iran, Indonezija, Bugarska i Hrvatska,koji su s oduševljenjem prihvatili grad Korčulu,koji je u prošlosti povijesno obilježen kao mitsko mjesto i ishodišna točka slavnog putnika Marka Pola. Poslije svečanog otvaranja prikazan je Hrvatski film:  WINNER BLUT.Režija, crtež, scenografija:Zlatko Bourek,Pavao Štalter i Vinko Brešan producent,te MARCO POLO NA PUTU SVILE,redatelja Mira
Brankovića. Prikazani sui filmovi: Chitravali – by Rama Vaidyanathan (Indija) te BENCH CINEMA,Iranskog redatelja Mohammad Rahmaniana.
Na najljepši način Hrvatsku je predstavila violončelistica Ana Rucner,koja je posjetitelje uz video snimke vodila Lijepom našom,popraćene njezinim nagrađivanim turističkim spotovima.
Festival će trajati do 27. rujna,i sve su projekcije bez ulaznica.

Autor: Niko Perić

 

Izvor: korcula.online