MARSEILLAN – Udruge Palagruza i Cronaves predstavile hrvatsku maritimnu baštinu u Francuskoj

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.04.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Hrvatska je kao počasni i jedini inozemni gost gost sudjelovala na festivalu ”Escale à Marseillan”

Udruge Palagruza i Cronaves svojim bogatim programom predstavile su hrvatsku maritimnu baštinu na Festivalu mora ”Escale à Marseillan” u francuskom gradiću Marseillanu koji je trajao od osmog do desetog travnja – piše Dora Čukušić za udrugu Palagruza.

Festival je okupio desetak sudionika predstavnika svojih tradicijskih brodova i zanata, predstavnika lokalnih proizvođača vina, sira i kamenica, a sve je popratila glazba, putujući trio iz Kalabrije i marseillanska limena glazba.

.
Radionica brodogradnje Udruge Palagruza oduševila je sve prisutne, a potom je gundula zaplovila Marseillanskom lukom

Marion Vindel iz ureda gradonačelnika Marseillana rekla je kako joj je vrlo drago što je hrvatska sudjelovala, a posebno je pohvalila radionice brodogradnje udruge Palagruza. „Kako je ovo novi festival, bilo je izazovno organizirati sve, no iznimno nam je drago što smo ugostili naše prve inozemne goste“.

Radionice brodogradnje pobudile su veliki interes najmlađih stanovnika Marseillana i okolnih sela.
Udruga Palagruza održala je radionicu gradnje gundule pod vodstvom Tea Lovrića, djeca su tijekom
radionice sastavljala gundulu i stjecala osnovna znanja brodogradnje, a posebno ih je uveselilo kad je
jedna takva gundula zaplovila Marseillanskom lukom.

.
Udruga Palagruza u Komiži je pronašla gundulu staru oko sto godina koju je dao izraditi prvi vlasnik tvornice za preradu ribe Mardešić

Nasljednici su gundulu čuvali godinama, a udruga Palagruza je brodicu dokumentirala i izradila replike na kojima se djeca uče brodogradnji i veslanju.

Osim gundula, udruga Palagruza dovela je i sandulu, ribarski brod duljine 4-5 metara i blago nagnutih
bočnih stranica te ravnog dna, a služio je za plovidbu i ribarenje u blizini komiške vale.

Na sandulama se uglavnom veslalo i to sjedeći, stojeći ili po gondolijersku, s krme s jednim veslom, no na sandulama se nekad i jedrilo i to koristeći jedro s dvije lantine. Udruga Palgruza opremila je sandulu jedriljem, a u sklopu radionica i sveukupne prezentacije u Marseillanu joj je dignuto jedro.

Posjetitelji festivala mogli su uživati i u izložbama fotografija Velmira Bešića i Borisa Kragića, ali i dobiti sve potrebne i zanimljive informacije o našoj maritimnoj baštini.

.
Natjecanje u otvaranju kamenica

Zanimljivost festivala bilo je i natjecanje u otvaranju kamenica, u kojem se okušao član udruge Palagruza, Mate Stanojević. Impresivno je bilo vidjeli teglenicu Tourmente čija je posada unutrašnjost broda pretvorila u izložbeni prostor i šank za degustaciju domaćih proizvoda. Pažnju je plijenila i džunka, kineski drveni jedrenjak s četiri jarbola.

Po završetku ovog festivala, Palagruza se uputila u Sete gdje će idućih sedam dana suejdlovati na vpoznatom festivalu Escale a Sete.

O radu Udruge Palagruza procitajte na: VIS – Udruga Palagruža čuva od zaborava izvorne komiške brodove i VIS – Održane radionice pod nazivom ”Barake Palagružone”.

_________
Autorica: Dora Čukušić
Naslovna fotografija: Velimir Bešić