Murter – drugi dom 15 mladih volontera

Objavio: Pokret Otoka - 30.10.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

15 mladih Europljana odlučilo je svoj listopad provesti u Murteru. Trenutno broje svoje zadnje dane na ovom prekrasnom otoku, a sa njega će otići bogatiji nego što su došli. Ne materijalno bogatiji jer su na Murter došli kao volonteri već duhovno i iskustveno bogatiji jer su od Murtera dobili ono najbolje što jedan mladi čovjek može dobiti.

Jednom davno Karl Marx je rekao da rad oslobađa. Nije on tu mislio na onaj izvrnuti način na koji su mislili zlobni ljudi tijekom 2. svjetskog rata. Već je mislio na način da kada je čovjek u kontaktu sa plodovima svoga rada i kada je dio procesa od samog početka nečega pa do finalnog rezultata. To ga čini bogatijim, svjesnijim i na taj način postaje puno povezaniji sa samim sobom, sa ljudima sa kojima radi i sa zemljom po kojoj hoda.

A volonteri koji su se kroz program Europskih snaga solidarnosti našli u Murteru doživjeli su upravo to tijekom svojih radnih akcija. Tako su uređivali staze Colentuma, radili akcije čišćenja po Murterskim škojima, na potezu Tisno-Betina, sadili murve i lovore kod murterske osnovne škole, pomogli u branju maslina jednom starijem paru iz Murtera. Uz to su se neformalno obrazovali o ekološkim temama, ali i međusobno dijelili svoje talente, vještine i interese.

Imali su oni vremena i za šetnje, zalaske sunca, večere, druženja.

Nakon ovih mjesec dana kada pogledaju iza sebe mogu reći da su ostavili ovaj djelić svijeta boljim nego su ga zatekli. I to mogu reći s pravom jer masline su obrane, površine su zazelenjene, a Murter je čišći.

Svake godine naša udruga Argonauta ugosti ovakvu grupu mladih volontera. Svake godine u jesen osjetimo veliko zadovoljstvo što smo još jedan Island Extravaganza projekt uspješno priveli kraju i što smo imali prilike ugostiti i voditi ove mlade ljude kroz iskustvo za koje znamo da ih obogaćuje na svim razinama.

Ovogodišnja avantura polako završava, a mi se već veselimo idućoj, 2024. sa novih 15ak mladih koji će, nadamo se također sa Murtera otići kao bogatiji ljudi.

Izvor: Udruga Argonauta

Fotografije: Udruga Argonauta