MEDITERAN – Zaroni u prošlost

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.05.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Projekt MeDryDive korištenjem pametnih telefona omogućuje doživljaj zarona u prošlost kroz digitalne aktivnosti i aplikacije kreirajući tako virtualnu stvarnost istraživanja podmorja Hrvatske, kao i Grčke, Italije i Crne Gore

.

Hrvatska IT tvrtka “Novena”, zajedno sa šest partnera iz tri Mediteranske zemlje: Italije, Grčke i Crne Gore, u sklopu EU projekta iz programa COSME, osmislila je i oblikovala inovativni transnacionalni turistički proizvod “Zaroni u prošlost”.

Kako bi omogućujući ronilačko iskustvo promovirali podmorje Mediterana roniocima. Također, i onima koji se s tim iskustvom tek trebaju upoznati. Kreirani su edukativni, informativni i zabavni sadržaji: virtualne (VR) i proširene (AR) stvarnosti, 3D modeli, videozapisi i igrice.

Mare Nostrum bilo je ime koje su Sredozemnom moru nadjenuli antički Rimljani. Milijuni velikih i malih priča leže skriveni u njegovoj dubini – o uzbudljivim putovanjima, hrabrim mornarima i trgovcima, moćnim civilizacijama koje su se uzdizale i padale, raskošnim gradovima sravnjenima u jezivim ratovima.

“Zaroni u prošlost” (Dive in past) transnacionalni je tematski koncept turističkih proizvoda koji kombinira ronilačke i ne ronilačke aktivnosti. Dizajniran je da doživljajem priča iz podmorja privuče posjetitelje iz cijelog svijeta kako bi uživali u prekrasnim podvodnim krajolicima i otkrili kulturu ronjenja kroz digitalne aktivnosti i aplikacije. S ciljem da ih potakne na ronjenje, ronjenje s maskom i mnoge morske aktivnosti koje uvode u otkrivanje čudesnih mediteranskih podvodnih kulturnih lokaliteta.

– Korištenje inovativnih tehnologija u turizmu na moderan način promotivni sadržaj donosi u svakodnevicu, na naše pametne telefone. Time se olakšava pristup svakom korisniku. Atraktivnim sadržajima pruža mu se mogućnost da doživi okus izvornog iskustva i potakne ga da ga proživi i u stvarnosti. Posebno nam je drago bilo razviti interaktivno multimedijsko rješenje te u virtualnu i proširenu stvarnost prenijeti priču o potonulom brodu Gnalić. Jednom od najznačajnijih post-srednjovjekovnih nalazišta na Mediteranu, koje se nalazi nedaleko Biograda na Moru – o značaju i važnosti sudjelovanja istaknuo je direktor tvrtke “Novena” Ervin Šilić.

.

 

.

O aplikacijama

Pomoću proširene stvarnosti (AR) koju omogućuje MeDryDive AR statične fotografije pretočene su u video prikaz najspektakularnijih lokaliteta koji čuvaju tajne drevnih olupina.

Koristeći interaktivni AR letak s podvodnim video zapisima, u iskustvu kopnenih i morskih aktivnosti korisnici aplikacija mogu uživati u odabranim turističkim atrakcijama u Hrvatskoj.

  • Brodolom Gnalić, otok Gnalić kod Pašmana,
  • u Italiji – Potopljeni Nimfaj,
  • Podvodni arheološki park Baiae,
  • Crnoj Gori – Olupina Orešta, Budva,
  • u Grčkoj – brodolom Peristera, Alonnisos.

Stavljajući svoj pametni telefon u kartonske naočale odsad i vi možete gledati VR prezentaciju 3D modela podvodnih mjesta u Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji i Crnoj Gori.

Zaroniti u prošlost može se i kroz ozbiljnu igru – Serious game. Namijenjena starijoj djeci i odraslima, igra omogućava igračima da virtualno zarone na nekim od najprivlačnijih mjesta podvodne kulturne baštine Sredozemnog mora i istraže tajne podvodnog svijeta uz zagonetke i misije.

Podvodne olupine koje su zauvijek otišle u zaborav zahvaljujući sustavnim povijesnim istraživanjima i VR tehnologijama otkrivaju svoje burne životne priče. Aplikacija za virtualnu stvarnost MeDryDive VR omogućuje pokretanje okruženja virtualne stvarnosti i otkrivanje čudesnih povijesnih priča iz kulturne baštine mediteranskog podmorja.

Preuzmite mobilne aplikacije i zaronite i vi u podvodne krajolike Mediterana, uz ronilačke aktivnosti na suhom ili u moru, i doživite priče iz prošlosti.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.