Mladi Dalmatinci bio-kuglama vraćaju život u more

Objavio: Arijana Kladar Terzić - 17.04.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Školarci iz Tribunja naučili su da treba čuvati more i morski okoliš. Njihove vrijedne ruke složno su napravile gotovo dvije tisuće bio-kugli, za koje kažu da su čuvarice mora. Ovaj japanski izum hrani se otpadnim tvarima u okolišu i pridonosi bioraznolikosti podmorja.

Morski okoliš izložen je negativnom ljudskom djelovanju. Klimatske promjene, prekomjerne količine plastike i druge vrste otpada uništavaju morski krajolik i ekosustav. Za čišćenje mora pronađeno je rješenje u obliku bio-kugli, koje može izraditi svatko, potom baciti u more i potaknuti razvoj flore i faune.

Izum iz Japana

Bio-kugle su japanski patent koji je svojom učinkovitošću u čišćenju mora brzo osvojio svijet. Bio-kugle su izrađene od efektivnih mikroorganizama koji se hrane teškim metalima, muljem, otpadnim vodama i bakterijama. Kao nus proizvod stvaraju vodu i kisik, opisao je ulogu bio-kugli portal Mixer.hr.

Bio-kugle čiste onečišćeni morski okoliš i vraćaju život u podmorje. Ovu japansku bioformulu za zdravi morski ekosustav danas primjenjuje više od 140 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Kako napraviti bio-kugle?

Bio-kuglu može izraditi svatko i potom je baciti u more. Za izradu je potrebna glina, originalna EM1 tekućina (originalni efektivni mikroorganizmi u tekućini) i bokashi (originalni fermentirani efektivni mikroorganizmi u mrvicama).

Glina mora odstajati dva do tri sata u tekućini, potom se izvadi i pomiješa s bokashijem. Smjesa se oblikuje u kuglice veličine teniske loptice. Kuglice se suše 21 dan, a zatim se njima može zasuti more.

Ipak, prije nego učenici bace dvije tisuće bio-kugli u tribunjsku valu, čuvari mora moraju očistiti morske dubine. To je najefikasniji način očuvanja morskog okoliša.

Tribunj za zelene akcije

Iz Turističke zajednice općine Tribunj kažu da se akcije čišćenja organiziraju nekoliko puta godišnje. Smeća u moru je sve više i zato su stanovnici Tribunja uvijek spremni za zelene akcije. Štite more, jer od mora i za more žive.

Građani i ekolozi apeliraju da more nije kanta za smeće.

_____________________________________

Izvor: Dalmacijadanas.hr, Mixer.hr

Fotografija: Port Sundries, Pixabay