Mladi protiv Europe: ‘Bez presedana’ suđenje zbog klimatskih promjena odvija se na sudu za ljudska prava

Objavio: Pokret Otoka - 09.10.2023. - Vrijeme čitanja: 4min

Portugalska mladež tuži 32 zemlje zbog klimatskih promjena

Podnositelji tvrde da su im povrijeđena ljudska prava. Optužene zemlje tvrde da bi slučaj trebao biti odbačen.

Šest mladih ljudi iz područja Portugala pogođenih požarima i vrućinskim valovima suočili su se s 32 europske vlade u srijedu, tvrdeći pred sudom da njihova nedovoljno brza reakcija na klimatske promjene predstavlja kršenje njihovih ljudskih prava.

Slučaj je podnesen u rujnu 2020. godine protiv 27 članica EU-a, kao i Britanije, Švicarske, Norveške, Rusije i Turske. Ovo je najveći slučaj vezan uz klimatske promjene koji se ikada razmatrao pred Europskim sudom za ljudska prava (TEDH) u Strasbourgu.

Očekuje se presuda o ovom slučaju u prvom dijelu 2024. godine.

Podnositelji tvrde da neaktivnost u borbi protiv klimatskih promjena ugrožava njihova prava, uključujući pravo na život, fizičko i mentalno blagostanje.

“Zbog ekstremnih vrućina, ograničen sam u tome kako se mogu kretati i koliko vremena mogu provesti vani”, rekao je 15-godišnji podnositelj Andre Oliveira izvan suda. “Prisiljen sam ostati unutra, borim se za spavanje, i zahvaljujući slabim klimatskim politikama tih vlada, stvari postaju sve gore.”

Podržani od strane britanske organizacije Globalna mreža za pravne akcije (GLAN), portugalski podnositelji, koji imaju između 11 i 24 godine, žele pravno obvezujuću odluku koja bi prisilila države na djelovanje.

Ako se pritužba usvoji, to bi moglo rezultirati nalogom nacionalnih sudova vladi da brže smanje emisije ugljičnog dioksida koje se povezuju s klimatskim promjenama, nego što je trenutno planirano.

Odvjetnik portugalske vlade je sudu rekao da priloženi dokazi ne pokazuju specifične štete koje su klimatske promjene uzrokovale na životima mladih podnositelja.

Gerry Liston, jedan od odvjetnika iz organizacije GLAN, izjavio je: “Portugal se usprotivio u ime svih optuženih država i tvrdio da su ono što su podnositelji opisivali bili samo plod njihove mašte, a to je manipulacija i negiranje stvarnosti.”

Grčka je, u dostavi poslanoj sudu prije saslušanja, izjavila da “učinci klimatskih promjena, kako su dosad zabilježeni, ne izgledaju kao da izravno utječu na ljudski život ili ljudsko zdravlje”, argument koji je drugi odvjetnik iz GLAN-a, Gearoid O’Cuinn, opisao kao “klimatski negacionizam”.

U odgovoru na kritike, Petros Varelidis iz grčkog ministarstva za okoliš rekao je da ovaj slučaj nema pravne osnove. Također je istaknuo i ambiciozno klimatsko zakonodavstvo Grčke.

Prošlog tjedna je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao Općoj skupštini Ujedinjenih naroda da su požari i poplave koji su pogodili njegovu zemlju ovog ljeta doveli do smrti i uništavanja.

Podnositelj Oliveira je ranije rekao Reutersu da je njihov cilj prisiliti vlade da “učine ono što su obećale da će učiniti”, aludirajući na Pariški sporazum iz 2015. o smanjenju emisija kako bi se ograničilo globalno zatopljenje na 2 stupnja Celzijusa i idealno na 1,5 stupnja. Prema ocjeni Međuvladinog panela za klimatske promjene UN-a, trenutne politike neće ispuniti nijedan od tih ciljeva.

Četvero od šest podnositelja dolazi iz središnjeg portugalskog područja Leiria. Na tom području su se u 2017. godini dogodila dva požara u kojima je poginulo više od 100 ljudi.

Odvjetnik koji zastupa Veliku Britaniju rekao je da su posljedice klimatskih promjena “globalne”. Zaštita interesa podnositelja spada pod nadležnost Portugala. Rekao je da bi slučaj trebao biti odbačen.

Klimatski sporovi rastu, kako u Europi, tako i izvan nje

Prošlog mjeseca je sudac u Montani, Sjedinjenim Američkim Državama, donio povijesnu presudu u korist mladih tužitelja u slučaju klimatskih promjena. Osim slučaja mladih koji je razmatran u srijedu, još su dva klimatska slučaja pred Velikim vijećem TEDH-a.

Izvor: Catarina Demony @ Reuters.com

Fotografija: Photo by Markus Spiske on Unsplash