UŠTEDI ENERGIJU
May 22, 2019

MLJET - Ekološkom akcijom očišćeno podmorje NP Mljet

Već više od deset dugih godina traje suradnja na području ekološkog očuvanja podmorja otoka Mljeta između Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice, Nacionalnog parka Mljet, Općine Mljet, ronilačkog kluba „Nautilus“ iz Splita te ljubaznih i profesionalnih domaćina „od mora“- ronilačkog centra „Aquatica“ s Mljeta.

Tako je i prošlog vikenda, od 17. do 19. svibnja,  uhodana ekipa od preko dvadesetak ronioca i „rangera“ Nacionalnog parka Mljet ovog dalekog gotovo pučinskog otoka odradila veliku ekološku akciju čišćenja podmorja uvala otoka Mljeta i Nacionalnog parka.

Dvadesetak ronioca čistilo je podmorje šireg područja uvala: Sobre,  Blaca, Lastovske, Gonoturske i Solinskog kanala.

Startalo se u petak, 17.svibnja, kada je čišćeno podmorje uvale Sobra te su uz pomoć plovne dizalice tvrtke Riba Mljet iz podmorja izvađena čak dva kamiona puna odbačenih mreža, guma, PVC boca i sličnog otpada.

.

foto: NP Mljet

.
U suprotnosti s očekivanim lijepim vremenima, ovogodišnji „prevrtljivi svibanj“ donio je u subotu jako jugo s otvorenog mora i dosadnu kišu, koji nisu omeli ronioce, kao ni voditelja ronilačkog centra „Aquatica“ Marija Orlandinija, mljetskog „Odiseja novog doba“, da  prema predviđenom planu zarone u južne uvale Nacionalnog parka. Južne uvale zbog specifične konfiguracije obale i snažne morske struje predstavljaju svojevrstan magnet za goleme količine otpada koji dolazi čak iz Albanije, Italije, ali i kao moguća posljedica intenzivnog pomorskog prometa u tom dijelu Jadrana.

.
Manje otpada nego prijašnjih godina

U uvalama Blaca, Gonoturska, Lastovska i Solinskom kanalu zamjetno je smanjenje količine otpada u podmorju u odnosu na prethodnih nekoliko godina, prikupljeno je cca 350 vreća otpada, što je ipak manje nego prijašnjih godina i predstavlja optimistični znak da su redovite akcije čišćenja podmorja urodile plodom

Rezultat je to ne samo upornosti uprave JUNP Mljet na čelu s ravnateljem Ivanom Sršenom, koja u suradnji s ekološkim udrugama  intenzivno radi na očuvanju i čišćenju djevičanskog podmorja  otoka Mljeta, već i sve veće ekološke osviještenosti stanovništva, a posebice gostiju i nautičara kojima je otok Mljet veoma privlačna destinacija.
.

foto: NP Mljet

.
NP Mljet na čelu sa ravnateljem Ivanom Sršenom, koja u suradnji s ekološkim udrugama  intenzivno radi na očuvanju i čišćenju djevičanskog podmorja  otoka Mljeta, već i sve veće ekološke osviještenosti stanovništva, a posebice gostiju i nautičara kojima je otok Mljet veoma privlačna destinacija.

Nedjelja je donijela lijepo vrijeme s jugom u slabljenju i još malo „mrtvog mora“, kada su naši ronioci uz pomoć domaćina  i uslužnost domicilnog stanovništva završili svoju trodnevnu eko-akciju čišćenja podmorja Odisejevog otoka.

__________
Izvor: morski.hr
Fotogafija: pixabay.com

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram