Kreativna priča i heklani nakit stiže s Mljeta, točnije iz malog mjesta Sobra, koju kroje tri dame iz obitelji Čumbelić – majka Darinka i njene kćeri Ljubica i Anđela.

 

Njihov heklani  minimalistički i elegantni nakit ‘skriva’ svu ljepotu ručnog rada. Za izradu ovog unikatnog nakita zaslužne su upravo vrijedne i vješte ruke gospođe Darinke, koju svi od milja zovu Dare.

-Svaki komad nakita ima malu, neprimjetnu razliku, ali samo zato što je riječ o ručnom radu. Ništa nije izrađeno na mašini – rekla je Ljubica. Javnost se s njenim radom upoznala na stranici ‘Dare to Wear’ za čije su održavanje zaslužne Ljubica i Anđela. Sve je krenulo proteklog ljeta kad je gospođa Darinka napravila prve naušnice.

-Mama je dugo godina heklala, stolnjake i neke ukrase za kuću, i to svaki dan, od ponedjeljka do nedjelje, ali je zbog osobnih razloga s time prestala. No, onda je opet počela heklati, baš prošlo ljeto – prisjeća se Ljubica koja je bila, kako kaže kroz smijeh, ‘mamin model’.
-Zato jer inače volim nositi nakit! Naušnice sam krenula nositi na druženjima s prijateljicama s Mljeta, a njihov najčešći komentar bi bio: ‘Kako su super naušnice’ – priča nam. Tada su shvatile da imaju zanimljiv proizvod.

 

‘Usudi se nositi’

Sada, nakon više od pola godine, u kolekciji imaju naušnice u raznim bojama i oblicima.
-Smatram da naušnice može nositi svaka osoba, ali opet, usudila bih se reći – možda i odvažnija. Zato uvijek ističemo ‘usudi se nositi’. Super su za poć’ na kavu, đir, ali i za izlazak, kad dođe vrijeme – naglašava Ljubica.

U ožujku ove godine počele su i s izradom narukvica te razmišljaju uskoro i o – torbicama. Gospođa Darinka je za protekli Božić radila i zanimljive heklane kuglice za bor. Svaki komad nakita, naglašava nam Ljubica, ‘mama Dare radi iz glave’.

-Često se za neke nove tehnike posluži i videozapisima na Youtubeu, samo su u većini slučajeva na drugom jeziku, čak i na kineskom – ističe Ljubica kroz smijeh. Naravno, u cijeloj priči nisu htjele izostaviti niti Mljet koji također predstavlja inspiraciju.

-Priroda i tradicija su naša glavna inspiracija. Poveznica s Mljetom je neizostavna. Jedne smo naušnice nazvali ‘Kalipso’. Veže se, naravno uz legendu o nimfi Kalipso koja je vladala na Mljetu.

Imamo naušnice ‘Pinna’ koje oblikom podsjećaju na poznatu našu školjku, perisku. Inače, razmišljamo o imenima u tijeku izrade. Kad mama napravi naušnice, vidimo ih i tada nam tek padne na pamet kako ćemo ih nazvati.

Na prvu što nam dođe – rekla je Ljubica koja trenutno ne živi na svom rodnom otoku, već djeluje i radi u Dubrovniku kao farmaceutska tehničarka. Ali, da ima mogućnosti, vratila bi se živjeti na Mljet. Sada, kako stvari stoje, jedino vikendom uhvati vremena kako bi došla doma, na svoj otok.

Ona i sestra Anđela pomalo se uče tehnikama heklanja. ‘Korak po korak’, ističe Ljubica. Žele postati vješte u heklanju kao i njihova majka.

-Mislim da je sestra malo talentiranija, dok ću ja biti malo više upornija što se toga tiče. Ona je malo više kreativnija, njoj lakše idu te početne faze – naglašava Ljubica.

 

NAČIN IZRADE

Kako heklani nakit ostaje tvrd?

Pri izradi nakita koristi se pamučni konac koji se može razlikovati po svojoj debljini.
— Nakon što se nakit ishekla, on se uštirka kako bi ostao tvrd. Potrebno je paziti da se nakit ne moči jer onda omekša. Ono što još koristimo su ljepilo i zakačkice – ističe nam Ljubica.

 

 

__________

Izvor: www.dulist.hr

Naslovna fotografija: Unsplash.