MLJET – Na edukaciji u nacionalnom parku okupilo se 150 vodiča

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.04.2019. - Vrijeme čitanja: 2min

U organizaciji Javne ustanove “Nacionalni park Mljet” održane su dvije jednodnevne edukacije na kojima je sudjelovalo preko 150 vodiča.

Nacionalni park Mljet kao najstarije morsko zaštićeno područje prepoznat je kao atraktivna destinacija za brojne posjetitelje. Kako bi doživljaj Parka bio potpuniji, a informacije koje posjetitelji prime sveobuhvatne i aktualne, preko 150 vodiča sudjelovalo je na dvije jednodnevne edukacije u organizaciji Javne ustanove “Nacionalni park Mljet”.

Edukacija je obuhvaćala prezentacijski dio u Galeriji “Stara skula” u Goveđarima te vođeni obilazak u trajanju do 2 sata.
.

Turističkim vodičima su kroz prezentacije predstavljene prirodna, kulturna i tradicijska baština kao i pravila ponašanja u zaštićenom području te politiku poslovanja s agencijama.

Dobrodošlicu u ime Ustanove i prezentaciju turističke službe održala je Diana Dabelić, voditeljica Odjeljka turizma i promidžbe, dok je pravila ponašanja predstavio glavni čuvar prirode Ilija Stražičić. Ispred Stručne službe vodičima se obratio i stručni voditelj Ustanove, Aleksandar Popijač, dok je viši stručni savjetnik biolog-ekolog Osvin Pečar predstavio prirodnu i kulturnu baštinu NP Mljet. Predstavljeni su rezultati provedenih projekata i projekti u tijeku te najavljeni za budućnost, sve s ciljem očuvanja prirode i okoliša te unaprjeđenja posjetiteljske infrastrukture.

Nakon prezentacija je slijedio obilazak Parka uz pratnju vodiča Ustanove, Lucije Radulj i višeg stručnog savjetnika biologa-ekologa, Jakova Nodila. Obilazak je započeo iz Pomene šetnicom kroz šumu do Malog jezera pa duž obale jezera do Malog mosta, odnosno spoja s Velikim jezerom, gdje je sudionike čekao prvi električni katamaran u NP Mljet, „Niko Nodilo“.

S brojnim zanimljivostima o povijesti i djelovanju benediktinaca na otoku Mljetu te posebno na otoku Sv. Marija sudionike edukacije je upoznao predstavnik Dubrovačke Biskupije, gospodin Igor Trogrlić.

Najavljena je i dvodnevna radionica za vodiče po završetku projekta „Odise(j)a Mediterranea“, sufinanciranog iz fondova EU, na kojoj će se predstaviti rezultati projekta te katalog usluga s nadopunjenom ponudom Parka.

________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: D. Meštrović | NP Mljet