UŠTEDI ENERGIJU
August 25, 2017

MLJET - Unikatna izložba ribarskog alata kojim se usmrćuju velike i opasne ribe

U petak 25. kolovoza u 21.00 sati u Multimedijalnom centru „Stara skula“ Etno selu Goveđari, Nacionalni park Mljet održat će se otvorenje unikatne izložbe posebnog dijela iz cjeline ribarskog alata kojim se usmrćuju velike i opasne ribe u ribarskoj barci nakon ulova.

Obuhvaćeni su svi ribari iz mljetskih mjesta od Saplunare do Pomene čiji je organizator Eko udruga „Profundis“ iz Babinog Polja i njen predsjednik Ivan Matana jr. Kikser te vlasnik Galerije „Stara skula“ g. Zoran Luković - Zuko.
Navedena Izložba samo je dio organizirane inicijative mljetskih volontera, turističkih radnika koji se zalažu za uspostavu muzejskih stručnih zbirki (ribarski muzej) u cjelini zaštite etnografske baštine otoka Mljeta koji nema organiziranu zaštitu, održavanje, očuvanje, promicanje i korištenje za turističku ponudu Mljeta.

Mljetski ribari dali su preko 30 macaburija koji će biti izloženi kao zasebni eksponati sa općim tekstualnim podacima o tome tko je pojedinačni vlasnik i od kojeg materijala je njihov macaburijo napravljen.
Ostali zajednički podaci o macaburijima biti će napisani na veslima na kojima su obješeni, a koji su fiksirani na nosive grede Galerije „Stara skula“.

Neki od prisutnih ribara će ispričati svoje stvarne probleme u ribolovu te ostalim životnim problemima – teškoćama anegdotalne naravi, često puta vrlo skupim, vremenski i radno zahtjevnim, a koje su rješavali Macaburijom.
U prostoru Galerije biti će i projekcija video zapisa „Priče s mora“ u kojima će se vidjeti kako se održava, koristi mljetska vrša te kako se ulovljeni gruj „rješava“ macaburijom. Uz prigodnu glazbu koju ribari vole – posebno pjesme Ribari - Vinka Coce biti će prigodni Domjenak.

Izložbu unikatnog ribarskog alata će otvoriti autori Ivan Matana i Zoran Luković, a uvodnu riječ dati će kustos Marin Perković.

 

Autor: Marin Perković

Izvor: Dubrovački vjesnik

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram