Plaža Grabova u Nacionalnom parku Mljet, posebno ugrožena plastičnim otpadom, očišćena je prošlog vikenda u zajedničkoj akciji NP Mljet i Udruge Zelene stope.

Pedesetak volontera uz djelatnike Nacionalnog parka Mljet te članove Udruge Zelene stope, uspjeli su očistiti plažu i prikupiti 114 kilograma plastičnog te više od 1.100 kilograma ostalog otpada. U akciju se, kao i proteklih godina, uključila i Jadrolinija koja je omogućila besplatan prijevoz trajektom, a otpad je na daljnje postupanje i recikliranje preuzela tvrtka CIOS – prenosi Ekovjesnik.

„Tvrtka CIOS je s otoka Mljeta preuzela i 12 auto olupina, odnosno oko 60 prostornih metara starog željeza“, istaknuo je u ime Udruge Zelena stopa Romeo Ibrišević. Ujedno je uputio zahvalu svim partnerima projekta „Očistimo Hrvatsku“ kojim se hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode, ali i park šume, jezera, rijeke i gradovi već 15 godina čiste od auto olupina.
.

Uz nesebičnu pomoć načelnika Općine Mljet Đive Marketa i ravnatelja Javne ustanove NP Mljet Ivana Sršena, dogovoreno je da se među sakupljenim otpadom izaberu najbizarniji primjerci koji će se izložiti na izložbi.

Naime, članovi Udruge Zelene stope u galeriji Stara skula u naselju Goveđari namjeravaju postaviti izložbu o dosadašnjim akcijama projekta „Očistimo Hrvatsku“ u kojima je iz nacionalnih parkova i parkova prirode izvučeno više od 16.000 auto olupina.

_________
Izvor: Ekovjesnik
Fotografija: Romeo Ibrišević