Modernizacija  nastave elektrotehnike: Predstavljanji rezultati i aktivnosti Erasmus+ Projekta “Žuti Patuljak” u Dubrovniku

Objavio: Đurđa Baljak - 25.03.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Predstavljen Erasmus+ Projekt “Žuti Patuljak” u partnerstvu sa Školskim centrom Ptuj iz Slovenije i Dubrovnikom. Cilj projekta je unaprijediti nastavu elektrotehnike u strukovnom obrazovanju kroz edukativne materijale o fotonaponskim sustavima.

Erasmus+ projekt “Žuti patuljak” provodi se kao mali partnerski projekt (KA210) u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Partnerstvo uključuje suradnju sa Školskim centrom Ptuj iz Slovenije od listopada 2022. godine. Glavni cilj projekta je modernizacija nastave elektrotehnike putem stvaranja otvorenog obrazovnog materijala. Ovaj materijal fokusiran je na temu fotonaponskih sustava, koji će se integrirati u nastavu elektrotehnike.

Iskustva slovenskih profesora o modularnoj nastavi

Program završne aktivnosti projekta započeo je u četvrtak, 14. ožujka 2024. godine radnim sastankom projektnih timova dviju škola. Nastavio se predavanjem za nastavnike Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik. Predavanje „Strukovni moduli u nastavi elektrotehnike – slovenska iskustva“ pripremili su nastavnici elektrotehnike Školskog centra Ptuj, Sandi Rihtarič i Miran Meznarič. Podijelili su svoja dugogodišnja iskustva o organizaciji rada, obvezama nastavnika i uprave, načinima praćenja i vrednovanja u modularnoj nastavi. U predstavljanju školskog kurikuluma posebno su se osvrnuli na otvoreni dio kurikuluma i praktičnu nastavu.

Prikaz aktivnosti i rezultata u Dubrovniku

Središnji događaj projekta “Žuti patuljak” održan je u petak, 15. ožujka 2024., u maloj dvorani Studentskog doma Dubrovnik. Na tom događaju su predstavljene aktivnosti i rezultati projekta. Na događaju su bili prisutni suradnici, učenici, kolege, te predstavnici drugih škola i organizacija iz grada i županije. Ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik, Antonio Lučić, i profesorica Monika Čeh ispred Školskog centra Ptuj srdačno su pozdravili prisutne.

Na početku svog izlaganja koordinatorica projekta, profesorica Silvija Popović, objasnila je motivaciju škola za suradnju i realizaciju projekta. Opisala je projektne aktivnosti posebno se osvrnuvši na one u kojima su sudjelovali učenici dviju škola. Istaknula je i važnost suradnje s različitim hrvatskim i slovenskim tvrtkama tijekom provedbe projekta. Predstavila je koncept izrade zbirke zadataka „Fotonaponski sustavi“ koju su nastavnici elektrotehnike i strojarstva kreirali tijekom projekta. Na kraju se osvrnula na održivost projektnih rezultata, kao i planove do završetka projekta.

Program je nastavljen u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik, gdje je održano Županijsko stručno vijeće nastavnika elektrotehnike Dubrovačko-neretvanske županije. Na tom skupu, strukovni nastavnici su prezentirali pojedine vježbe i zadatke iz kreirane zbirke. Damir Dilberović, nastavnik elektrotehnike, demonstrirao je vježbu „Fotonaponski sustav s praćenjem izvora svjetlosti“. Damir je objasnio ideju iza zadataka, predstavio očekivane ishode, istaknuo probleme s kojima su se suočavali tijekom rada te na kraju praktično demonstrirao sustav pred ostalim nastavnicima.

Na njegovo izlaganje nadovezala se nastavnica strojarske grupe predmeta Dalija Milić Kralj koja je objasnila postupak izrade stalka za fotonaponski modul. Nastavnik elektrotehnike Dino Ćatović završio je predstavljanje zbirke predavanjem o načinima povezivanja fotonaponskih modula. Slovenski kolege Sandi Rihtarič i Miran Meznarič završili su županijski skup nastavnika primjerima dobre prakse u modularnoj nastavi elektrotehnike u Školskom centru Ptuj.

Posljednji dan programa, 16. ožujka 2024., bio je rezerviran za evaluaciju i zaključke projektnih timova, planove za nastavak suradnje, te kulturno-rekreacijske aktivnosti.

Do kraja projekta timove čeka još mnogo posla kako bi Žuti patuljak zablistao u punom sjaju, a više o projektu, suradnji, aktivnostima i rezultatima može se vidjeti na mrežnoj stranici projekta.

Izvor i fotografija: skole.hr /Silvija Popović