UŠTEDI ENERGIJU
April 23, 2021

MOLAT - Znanstveno istraživački centar

Sveučilište u Zadru je za realizaciju svog znanstveno istraživačkog projekta na upotrebu dobilo još jednu zgradu- bivšu vojarnu na Molatu

Riječ je o projektu Arhipelogos koji bi bivšu vojarnu trebao pretvoriti u mali znanstveno istraživački centar. Program Arhipelogos polazi od činjenice da su najveće vrijednosti suvremenoga svijeta prostor i znanje, a te su dvije činjenice i sintetizirane u imenu Programa. Arhipelogos ide, dakle, za tim da iskoristi znanje (koncentrirano na Sveučilištu) radi očuvanja ovoga jedinstvenoga prostora, promoviranja znanstvenih istraživanja, očuvanja lokalnog i nacionalnog identiteta i, konačno, unapređenje kvalitete života na otocima i u zaobalju.

– Vlada je na sjednici 1. travnjana Sveučilište prenijela vlasništvo nad dijelom bivše vojarne “Molat” u svrhu rekonstrukcije, dogradnje i prenamjene gospodarskog objekta u Sveučilišni kampus radi provođenja programa „Arhipelogos” potvrdila je rektorica Vican: Odluka Vlade dio je strategije razvoja Sveučilišta gdje će se objekt prenamijeniti za provedbe znanstveno-istraživačkih programa gdje je bilo zamišljeno dobiti prostor za održavanje redovite i terenske nastave i istraživanja otočnog prostora, ljetnih škola, doktorskih radionica, eu-programe, tako da je izuzetno značajna i to je početak programa Arhipelogos – izjavila je rektorica Dijana Vican za program Radio Zadra.

 

Dokumentacija

– Pripremit ćemo sve prijenose prava vlasništva i dokumentaciju po redu, nama je najvažnije da je nekoliko ministarstava dalo svoju suglasnost, znamo da je ukupna vrijednost investicije s pratećim uslugama oko 38 milijuna kuna. Vlada se sprema otvoriti Nacionalni plan oporavka, mi smo apsolutno spremni da u trenutku kad se fondovi otvore budemo među prvima koji će moći osigurati sredstva za rekonstrukciju te zgrade – navodi rektorica Dijana Vican, prenosi eZadar.

Projekt Arhipelogos Sveučilište je prvi put široj javnosti predstavilo na skupu održanom na Molatu 27. travnja 2009. godine. Jedan od idejnih autora, dr. Vladimir Skračić, tada je istaknuo kako bi Arhipelogos zapuštenost naših otoka i zaobalja mogao iskoristiti kao prednost, zbog očuvanosti prostora u ekološkom smislu. Predstavnici sveučilišta te su godine predstavili projekt i međunarodnoj znanstvenoj zajednici i dobili podršku od sveučilišta iz Pise, Barcelone, Genove, čak i pariške Sorbone.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram