Morska bakterija “jede” plastiku koja se teško biološki razgrađuje

Objavio: Pokret Otoka - 22.10.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Znanstvenici su genetski modificirali bakteriju tako da bude efikasnija u razgradnji plastike

Zagađenje plastikom uzrokovano teško razgradivim materijalima značajan je globalni ekološki problem. Srećom, postoje određene morske bakterije koje igraju ulogu u razgradnji plastičnih materijala, a te bakterije su razvile sposobnost razgradnje različitih vrsta plastike koje se obično nalaze u jednokratnim predmetima i ambalaži za jednokratnu upotrebu, koje potrošači često odbacuju.

Razvoj novih tehnologija za rješavanje problema zagađenja

Znanstvenici sa Sveučilišta Hokkaido su u saradnji s kolegama iz Mitsubishi Chemical Grupe u Japanu otkrili novi tip bakterije koja može “pojesti” tip plastike obično korišten u proizvodnji zbog činjenice da se smatra ekološki prihvatljivom zbog biorazgradnje na kopnu. Međutim, u vodi ovaj materijal nastavlja postojati dugo te zagađuje oceane i druge vodene puteve.

Riječ je o materijalu pod nazivom polibutilen sukcinat (PBS) i obično se koristi za mulčiranje, vreće za kompostiranje i ambalažu za ugostiteljstvo.

Zagađenje oceana plastikom je globalni problem i moramo se pozabaviti njime tako što ćemo steći novo razumijevanje ponašanja plastike u tom okruženju, kao i nove tehnologije za rješavanje problema zagađenja“, rekao je Tomoo Swage, lider istraživačkog rima na Fakultetu nauka o ribarstvu Sveučilišta Hokkaido.

Znanstvenici su uspjeli odrediti enzim odgovoran za razgradnju PBS-a u specifičnom soju bakterija i nazvali su ga PBSase. Nakon toga su otišli korak dalje te su ovaj enzim ubacili u uobičajenu morsku bakteriju Escherichia colli kako bi bila efikasnija u slučaju biorazgradivih materijala.

Ovaj enzim bi se mogao koristiti kao akcelerator raspadanja ili katalizator za kemijsko recikliranje prikupljene otpadne plastike

Razjašnjavanje mehanizma degradacije u morskoj vodi na molekularnom nivou može dovesti do razvoja novih polimera biorazgradivih u moru. Ovaj enzim bi se mogao koristiti kao akcelerator raspadanja ili katalizator za kemijsko recikliranje prikupljene otpadne plastike“, izjavio je istraživač Yasuhito Yamamoto.

Znanstvenici sada istražuju potencijal ovih bakterija koje “jedu” plastiku za primjenu u bioremedijaciji, gdje bi se mogle koristiti za čišćenje plastičnog zagađenja u okolini. Iako ovi mikroorganizmi koji razgrađuju plastiku obećavaju, postoje prepreke koje tek treba riješiti. Prirodne bakterije razgrađuju plastiku prilično sporo, što možda neće biti dovoljno brzo da prate stopu zagađenja plastikom.

Pored toga, mora se uzeti u obzir uticaj na životnu sredinu koji ima razgradnja plastike, kao što su mikroplastika i drugi kemijski spojevi. Tijekom procesa razgradnje, bakterije oslobađaju CO2 kao nusproizvod, što može dovesti do većeg zagađenja Zemlje.

Biotehnološki napori za bolje upravljanje plastičnim otpadom su pohvalni i obećavajući, ali najbolji način za borbu protiv zagađenja plastikom i dalje je zapravo manje korištenje iste, recikliranje i pravilno upravljanje otpadom, kako bi se spriječilo da dođe do oceana, zaključuje klix.ba.

Izvor: Pametni gradovi

Fotografije: ABC Geografija