MRRFEU – Uspostavljen je Registar otoka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.02.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Registar otoka na jednom mjestu evidentira svih 1.244 otoka, otočića i hridi u Republici Hrvatskoj  

25. veljače 2021. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova uspostavilo je Registar otoka, važan korak u budućem razvitku hrvatskih otoka.

Registar otoka na jednom mjestu evidentira svih 1.244 otoka, otočića i hridi u Republici Hrvatskoj klasificiranih po vanjskim karakteristikama, obilježjima i drugim parametrima bitnim za upravljanje, korištenje i čuvanje jedinstvene otočne geografske cjeline. 

Registru otoka možete pristupiti na sljedećoj poveznici: https://registar-otoka.gov.hr/

.
Što je Registar otoka?

.
Registar otoka  dugoročno je osmišljen kao integrirani informacijski sustav otočnih pokazatelja uz povezivanje sa web servisima više od 30 javnopravnih tijela u Republici Hrvatskoj koji posjeduju podatke o otocima iz svoje nadležnosti stvarajući tako zajedničku državnu informatičku infrastrukturu – navode na stranicama MRRFEU-a.

Cilj Registra otoka je podatkovno i kartografsko evidentiranje svih 78 otoka, 524 otočića i 642 hridi koji su sastavni dio teritorija Republike Hrvatske, stvarajući baze podataka za područje otoka koje će služiti kao podloge za izradu analitičkih izvještaja neophodnih za daljnja usmjerenja i vođenje učinkovite politike razvoja otoka.

__________
Izvor: MRRFEU
Naslovna fotografija: Sebastian Gößl from Pixabay