U organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera, započela je realizacija edukacijskog projekta “I neka živi Lokva”

.

Projekt je započet s ciljem zaštite i povećanja bioraznolikosti jedine otočne močvare, jezerske Lokve te informiranje šire javnosti o njenoj važnosti.

Prethodno su održane dvije, od ukupno šest terenskih ekoloških radionica, s učenicima viših razreda OŠ Murterski škoji (Murter) i OŠ Vjekoslava Kaleba (Tisno) na samoj lokaciji. U planu su i druge aktivnosti kao što su oživljavanje povijesti Lokve, izrada hotela za kukce i kućica za ptice od recikliranog materijala, snimanje filma i predavanje polaznika njihovim nastavnicima.

Ukupno 15 mladih zaljubljenika u prirodu se prijavilo za sudjelovanje u aktivnostima navedenog projekta. Tijekom dosadašnjih radionica polaznici su iskustveno osjetili kako je to biti istraživač.

Otkrivali su čari jezerske Lokve različitim osjetilima, uspoređivali dobivene rezultate s rezultatima dobivenim iz svakodnevice. Jurili su u potragu za različitim biljnim i životinjskim vrstama kojima Lokva nudi stanište, istraživali mikroskopski svijet Lokve, prikupljali uzorke vode. Proučavali žabe, punoglavce i njihov razvojni ciklus, razvijali sposobnosti za timski rad i likovno izražavanje, pridonijeli očuvanju Lokve prikupljanjem smeća, te se u isto vrijeme zabavljali.

“Kao ekipa smo iznimno zadovoljni odrađenim aktivnostima provedenim u samo dva susreta! Kao pojedinca me veseli vidjeti osmijeh na licima novih mladih istraživača, pogotovo kad otkriju nešto novo i na prvi pogled skriveno. Probudili su motiviranost i jačali zajedništvo, te došli do inovativnih ideja o mogućim načinima očuvanja močvarnih područja koja su od izuzetne važnosti za čitav ekosustav Zemlje. Očekuju nas još četiri susreta s mnoštvom zanimljivih aktivnosti”, rekla je Vanja Roca, voditeljica i koordinatorica projekta.

Projekt “I neka živi Lokva” financijski podržava WWF Adria. Turistička zajednica mjesta Jezera kao partner na projektu opremit će Lokvu s urbanom opremom (tabla, klupa, koš za smeće) čime će sudjelovati u stvaranju kutka za druženje namijenjen posjetiteljima.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.