MURTER – Martina Markov piše “Zelene priče” za djecu!

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.12.2021. - Vrijeme čitanja: 5min

Galeb Marko je glavni lik “Zelene priče”, ambasador zaštite prirode koji leti duž cijele zemlje i uči mališane o prirodi, ekologiji i zaštiti naših Nacionalnih parkova, baš kao i Parkova prirode

Martina Markov, poznata spisateljica s otoka Murtera koja već više od dvije godine piše ”zelene priče”, edukativne bogato ilustrirane priče namijenjene djeci od sedam do deset godina – prenosi sibenski.slobodnadalmacija.hr.

Više o pričama i webshop pronađite na ecoedumedia.hr.

.
Pustolovine galeba Marka odvijaju se u hrvatskim nacionalnim parkovima

– Marko je u svom letu već obišao Vransko jezero, Mljet, Biokovo, Telašćicu, a sletio je i u Nacionalni park Krka. Čak je stigao i do Mljeta i Lastovskog otočja. Bio je on i na Paklenici, Sjevernom Velebitu, Učki baš kao i na Brijunima. Putem upoznaje nove prijatelje, od njih saznaje sve o njihovu parku, druže se, Marko je šašav, upada u zgode i nezgode, svakako nije mu dosadno.

U 2022. Marko će obići Risnjak i Plitvice, a ”skoknut” će i do parkova prirode Žumberak – Samoborsko gorje i Medvednice. Cilj im je predstaviti svih 20 nacionalnih parkova i parkova prirode – otkriva Markov koja je, uz Marka, gotovo došla do kraja svoga cilja.

No, tu ova doktorica biologije i vanjska suradnica Sveučilišta u Zadru, ne misli stati.

.
Motivirana sinom Davidom Martina je započela svoju spisateljsku avanturu još 2008. godine

– Sin David, zbog kojeg su i počele moje spisateljske avanture još davne 2008. godine, posavjetovao me da uz priče radim i interaktivne igre, slagalice i memori s likovima iz slikovnica, stanovnicima naših parkova. Što sam ja i napravila! Tako da sada roditelji, osim što mogu čitati djeci edukativne priče. Od sad mogu obiteljski igrati igre, a ujedno i učiti. Često mi kažu da zapravo i oni, stariji, uče zajedno s djecom i da im se jako sviđa način na koji pišem priče – govori Markov. Dodajući kako je cijeli njen spisateljski put započeo kao hobi, da bi danas postao ozbiljan posao.

– Kako sam imala dosta iskustva u hrvatskim parkovima, jer sam i sama provela deset godina u sustavu zaštite prirode. Primijetila sam da nedostaje edukativnih materijala o vrijednostima tih područja, posebice onih koji bi obuhvatili sve parkove. I dalje sam imala želju za pisanjem, pa sam došla do svojeg koncepta i odlučila napraviti ciklus Zelenih priča koje će ispričati o blagu koje imaju naša zaštićena područja – priča Markov koja je svoje stručno znanje o životinjama i prirodi uspješno prenosi kroz svoje priče i približava djeci.

 

Galeb Marko i zaštita prirode

Kroz Markova putovanja, približava vrijednost svakog elementa u prirodi i ukazuje na bioraznolikost svakog pojedinog područja. Likove podrobnije opisuje na kraju priča, a u pomoć joj i podršku, priznaje, daju kolege i djelatnici Javnih ustanova. Serija priča o galebu Marku, prepoznata je nedavno i kao kvalitetan obrazovno-edukativni materijal u razrednoj nastavi od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Nastavnici će biti slobodni koristiti priče iz ciklusa ”Pustolovine galeba Marka” u sklopu nastave Prirode i društva. Polako se pune i školske knjižnice, a knjigice se koriste i u Hrvatskoj nastavi u inozemstvu. Ovo mi je potvrda da sam na pravom putu i da sam uspjela u nečemu što mi je i nakon prve slikovnice bio cilj, približiti djeci skrivene ljepote prirode i pomalo zanemarena bogatstva naše prirodne raznolikosti i baštine – istaknula je Markov.

.
Odjevni predmeti ”Priroda je zakon!” dodatak su edukativnom opusu

No, ni tu nije kraj njenim idejama. Prije nekoliko mjeseci ostvarila se još jedna posebna suradnja.
– Kako galeba Marka vidim kao promotora zaštite prirode kod najmlađih, potrebno je ga je približiti djeci i učiniti vidljivim. Jedan od načina je i izrada odjevnih predmeta. Pa je tako galeb Marko, u suradnji s tvrtkom Muškatljin iz Donjeg Vidovca, apliciran na dječje (muške i ženske) majice i majice za odrasle s posebnom porukom ”Priroda je zakon!” – zaključila je Markov.

Značajan doprinos uspjehu ovog projekta, dala je ilustratorica Ivani Grimani koja je uz nju od samih početaka.

– Njoj je u biti jako teško… Kad ja pišem priču, ona ju mora vizualno dočarati. Ono što ona nacrta, to će se prvo urezati djeci u pamćenje, i to je zapravo velika odgovornost. Sva mjesta koje galeb Marko i prijatelji posjećuju imaju svoje specifične biljne i životinjske vrste. Ivana ih mora vjerno prikazati i to na način koji će biti privlačan publici na koju ciljam, a to su mališani koji su zahtjeva publika – uz osmijeh govori Martina.

– Prirodu moraš upoznati i osjetiti kako bi spoznao njenu vrijednost i važnost. Ne smijemo je uzimati zdravo za gotovo već poštovati, voljeti i čuvati. Vjerujem da svojim edukativnim pričama doprinosim tome… Jer Priroda je zakon! – zaključuje ova talentirana biologinja i spisateljica.

_________
Izvor: sibenski.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.