Na Hrvatskim danima male brodogradnje murterske udruge isticale važnost očuvanje baštine

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.04.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Na Hrvatskim danima male brodogradnje i turističkih atrakcija bilo je riječi o očuvanju baštine – kako zaštiti tradicijska plovila drvene gradnje i latinsko jedro. O tome brinu udruge otoka Murtera te Muzej betinske drvene brodogradnje.

 

 

Udruga Latinsko idro

Jakov Lovrić iz Latinskog idra Murter, ponosno je naglasio kako danas mjesto Murter ima čak 200 “starih” brodova, Betina 75. Za usporedbu, kada su startali s prvim regatama na latinsko idro 1998. godine, bilo je tek 7-8 plovila tradicijske gradnje.

Ta flota je 2019. godine, na regatnom startu “narasla” na respektabilnih 83 brodova!

– Nama je brod život! – podvukao je Lovrić.

 

Udruga Južnje strane jezera

U prezentaciji udruge Južnje strane Jezera, Ivana Jovića, također je istaknut taj trud u očuvanju znanja kojeg su na nas prenijeli naši stari.

Udruga koja je osnovana 2008. godine, napravila je 2011. godine i gajetu “Mati Jezerka” za edukaciju budućih naraštaja. Također, oni su domaćini regata i na vesla i na idra – “Dani lantine” te “Svon forcom na 4 vesla”.

 

Udruga Betinska gajeta

Rad udruge Betinska gajeta predstavila je predsjednica Marinka Fržop, vrativši posjetitelje sajma HDMB u daleku prošlost:

– Te 1740. godine kalafati su došli u Betinu, otvarali male škverove, obiteljska brodogradilišta i gradili brodove, a mi taj tradicijski tip broda trebamo zaštititi, ne smijemo dopustiti da otplovi u zaborav!

Udruga je osnovana 2011. godine te nastavljaju punim žarom na očuvanju onog što je obilježilo sve obitelji na otoku.

 

Maketa betinske gajete

 

Udruga sv. Andrije iz Tisnog – najmlađa udruga, stara tek 3 godine

Najmlađa udruga, sa tek tri godine u životnom kalendaru je Udruga sv. Andrije iz Tisnog, kako je pojasnila Martina Mudražija, ponosna jer su sa 10 brodova na prvoj regati 2021. godine već godinu iza, 2022. imali čak 35 plovila.

– Radimo dvije regate “Veslom po korentu” i “Idrom po korentu”, te cijelo vrijeme sakupljamo građu, zapisujemo ono što nam pričaju naši stari, kako ne bi zaboravili taj kalafatski zanat – rekla je Mudražija.

 

Muzej betinske drvene brodogradnje

Mirela Bilić iz Muzeja betinske drvene brodogradnje u svojoj prezentaciji upravo je to i naglasila – zajednički rad na skupljaju artefakata, koji su jedinstveni za muzej.

 

 

– Izložbeni prostor su predmeti iz starih konoba, iz kuća kalafata, uz priče naših nona i nonota, kako se gradio brod. Svi eksponati su donirani, naš postav je vlasništvo svih nas. I hvala im svima, jer su nam potpora u zajedničkom cilju – očuvati tu našu tradiciju.

 

 

_______________

Autor: more.slobodnadalmacija.hr

Fotografija: NIKŠA STIPANIČEV/CROPIX, mdbd.hr