MURTER – OPG Šikić se već dugi niz godina bavi maslinarstvom

Objavio: Pokret otoka - 29.08.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Od 2005. godine, OPG Šikić na Murteru se bavi maslinarstvom, proizvodnjom alkoholnih pića – likera te proizvodnjom prirodne kozmetike

Vlasnica OPG-a Sanja Šikić govori o tome kakva je situacija s plasmanom proizvoda s ovog gospodarstva.

– Što se plasmana proizvoda tiče, s obzirom da nismo veliki proizvođači i prodaju obavljamo na kućnom pragu, odnosno u Kornatima gdje je veliki broj nautičara uspijemo prodati sve što napravimo. Naši proizvodi su prepoznati kao kvalitetni, što se vidi u vraćanju kupaca. Trudimo se imati i kvalitetnu i osmišljenu ambalažu kako bi se naši proizvodi mogli prodavati i kao suveniri, što je također dobro prepoznato – kaže Sanja Šikić – prenosi sibenski.slobodnadalmacija.hr

Dodaje kako su to vidi i kroz pohvale Turističke zajednice Murter, “koja se trudi sve OPG-ove Murtera prezentirati”. Konkretno, veli nam, napravili su kartu – tablu sa kodovima koji opisuju sve OPG-ove. Tako su u uredu TZ Murter izloženi proizvodi, “među ostalima i naši”.

Obitelj Šikić još je 2001. pokrenula jedno od prvih, a i danas među rijetkima, obiteljsko gospodarstvo na otoku Murteru.

 

Kako je zadovoljna s odazivom vlasti na potrebe Sanja Šikić?

– Što se lokalne vlasti tiče tu nema nikakvih niti subvencija, niti ikakvih drugih vrsta pomoći OPG-ovima. Mi smo od naše općine dobili nagradu za promicanje Otočnog proizvoda i više ništa.

Što se Županije tiče, tamo postoje programi dodjele subvencija na koje smo u par navrata aplicirali i svaki put smo dobili neka sredstva. Problem je u tome što za sve te subvencije najprije moraš utrošiti vlastita sredstva pa tek onda tražiti subvenciju. To je dobro kad se poklopi ulaganje koje je neophodno za poslovanje OPG-a, ali za nešto što bi bilo dobro imati a nemaš vlastita sredstva nije. Primjerice, bilo bi dobro da se takva sredstva mogu dobiti na osnovu ponude – kaže Sanja Šikić. Te dodaje:

– Ovih dana se puno govori o pomoći poljoprivrednicima zbog proglašenja elementarne nepogode – suše. Kod nas primjerice dvije godine zaredom urod maslina (naš osnovni proizvod od kojeg imamo samo maslinovo ulje, prirodnu kozmetiku) zbog suše je minimalan. O tome se uopće ne govori i nikakve subvencije, pomoći se niti ne spominju. Kroz ovu najnoviju pomoć ministarstva poljoprirede. mi se opet ne nalazimo. jer za takvu pomoć vjerojatno bi neko trebao proglasiti element.arnu nepogodu. Mi u Kornatima stvarno ovisimo o vremenu, tamo nema vode niti mogućnosti navodnjavanja u slučajevima suše. Tamo i pitku vodu kupujemo u zlatu – objašnjava Sanja Šikić.

 

Pretpostavka je kako je novac koji je predviđen za OPG-ove nedostatan za potrebe OPG-a. Što najpotrebnije? Je li stvar samo u novcu ili i šire?

– Mi kao OPG koji nema veliku proizvodnju egzistiramo isključivo kroz vid prodaje turistima. Bilo bi dobro proširiti djelatnost na još neke usluge, primjerice organizacija izleta na OPG, usluge smještaja i slično… Ali o tom potom – govori Murterinka Sanja Šikić.

 

__________
Izvor: sibenski.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pixabay