Otvoren je muzej na otvorenom ‘Murterske vedute’ na Gradini, pa će tako mještani i gosti moći pobliže upoznati bogatstva murterskih krajolika i upiti djelić povijesti otoka

Otvoren je muzej na otvorenom ‘Murterske vedute’ na Gradini, pa će tako mještani i gosti kroz kružnu šetnicu uz edukativne, interaktivno osmišljene, panele moći pobliže upoznati bogatstva murterskih krajolika i upiti djelić povijesti otoka. ‘Prozore’ u povijest prema sedam murterskih brežuljaka, Kornatima, Modravama, Betinskom brodogradilištu, Murtersko-betinskom polju, Murterskom akvatoriju i Colentumu otvorit će vam upravo ti paneli s vizurama koji kadriraju te lokacije – prenosi murter-news.com

 

Muzej “Murterske vedute”

Muzej na otvorenom opremljen je u okviru projekta ‘Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow’ (TAKE IT SLOW), sufinanciranog u iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020. Nositelj projekta je Razvojna agencija Šibensko-Kninske županije, projekt je izradila tvrtka Ivictus u suradnji s Općinom Murter-Kornati i udrugom Argonauta, a cilj projekta je upravljanje i promocija Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije.

– Kada smo dobili zadatak da odradimo projekt, rečeno nam je da imamo jednu jedinstvenu lokaciju, trasa staze ide po nekadašnoj liburnskoj zidini, a na nama je bilo da, u suradnji s Razvojnom agencijom Šibensko-Kninske županije, Općinom Murter-Kornati i udrugom Argonauta ispričamo baštinsko-povijesnu priču vezanu za ovo prodručje. Na stazi je ukupno 13 interpretacijskih punktova – totema i ‘signalizacijom’ koja usmjerava posjetitelja – kazala je na otvorenju Jelena Devčić iz Invictusa te dodala kako je ovaj muzej prilagođen i osobama s invaliditetom koji na uvodnom panelu mogu skeniranjem QR koda primiti sve informacije o lokalitetima.

 

Šibensko-kninska županija

Inače, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi projekt u partnerstvu s dvanaest institucija s hrvatske i talijanske strane Jadrana. Otok Murter izabran je kao jedno od projektnih pilot područja zbog bogate baštine koja još uvijek prožima ovdašnji način života čime u potpunosti odražava svrhu projekta kojim se potiče zaštita i promociju krajolika, arhitekture, gastronomije i načina života kroz zelene i spore turističke proizvode, kreativne industrije, umjetnost i informacijsko-komunikacijske tehnologije.

– Ovim projektom željeli smo dati prednost mikrolokacijama, upravo kao Gradina i Colentum koji nisu toliko vidljivi javnosti, a na ovaj smo joj način, poučnom stazom, dali priču koja će dovesti više posjetitelja i provesti ih kroz jedan pomalo zaboravljen dio povijesti. Napomenula bi ovdje odličnu suradnju s Općinom Murter-Kornati, načelnikom Turčinovom i Lukom Ježinom jer bez toga ne bi mogli realizirati ovaj vrijedan projekt za cijelu našu županiju – rekla je Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije.

Osim izuzetne baštinske vrijednosti, ova zanimljiva turistička atrakcija koja je kruna nastojanja da se valorizira lokalitet Colentum, obogatit će našu turističku ponudu i izvan ljetne sezone, a možemo je i gledati kao početak stvaranja Zavičajnog muzeja u našoj Općini.

– Poučnom šetnicom kompletiramo jednu cjelinu našeg Muzeja na otvorenom na poluotoku Gradina koji je cijeli zaštićen kao arheološka cjelina. Muzej obuhvaća prvu hrvatsku arheološku plažu i ovu novu šetnicu koja je ustvari jedan veliki vidikovac kroz koji smo ispričali dio bogate Murterske povijesne baštine – ovom je prilikom rekao Luka Ježina, viši savjetnik za razvoj i EU fondove Općine Murter-Kornati.

 

__________
Izvor: murter-news.com
Naslovna fotografija: Pixabay