UŠTEDI ENERGIJU
May 24, 2021

MURTER - Plava Eko-patrola - priručnik održivog razvoja

Aktivnost Plava Eko-patrola stavlja naglasak na djecu kao glavne inicijatore promjena i glavne karike koje povezuju različite članove lokalne zajednice u promoviranju održivog razvoja i koncepta „misli globalno, djeluj lokalno“

.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje dali su pozitivno stručno mišljenje za priručnik Plava Eko-patrola kao  priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj koji je nastao kao rezultat provedbe projekta Plava Eko-patrola!

S ciljem potpunog razumijevanja koncepta održivosti i djelovanja prema njegovim principima te s ciljem održivosti edukacijskog programa, proučite aktivnosti iz Priručnika i primjenjujete ih u Vašoj lokalnoj zajednici – kao dio izvannastavnih aktivnosti ili kao dio školskih kurikuluma te ih proslijedite onima za koje smatrate da bi ih moglo zanimati.

Online verziju Priručnika s prilozima možete preuzeti ovdje.

.

Priručnik detaljno opisuje 8 modula:

  • Koliko jako gazimo svoj planet?,
  • Obnovljivi izvori energije,
  • Hrana i održivost,
  • eRRRRRRRiziraj se!,
  • Zeleni bingo,
  • Zajedno za čišći okoliš,
  • Zar je more kiselo? i
  • Putujuća izložba: Život jadranskih dubina – koji neformalnim metodama kroz različite teme proučavaju koncept održivosti i daju primjere za djelovanje po principima održivog razvoja.

Osim detaljno opisanih aktivnosti u svakom pojedinom modulu, u uvodu se nalaze praktični savjeti o tome kako osigurati financije za provedbu Plave Eko-patrole, korisni savjeti za samu provedbu neformalnih aktivnosti, kao i cjeloviti osvrti stručnjaka iz nastavka.

„Udruga Argonauta je ovim priručnikom na pametan i neopisivo primamljiv način pokazala što znači širiti ekopismenost – sposobnost shvaćanja osnovnih principa ekologije i življenja u skladu s njima. Radi se o jednom od najboljih edukativnih materijala o održivom razvoju koji je ikad napravljen u Hrvatskoj pa će njegova primjena biti pravo osvježenje i veliki korak naprijed za sve koji smatraju da održivi razvoj treba biti temelj svakog modernog obrazovanja u 21. stoljeću.“
– Dražen Šimleša

 

„Ovaj priručnik je zaista bogat izvor materijala za nastavu budućnosti, osuvremenjivanje nastavnog procesa i prilagođavanje vremenu u kojem živimo, gdje moderna škola treba i mora uz formalno učenje koje je njezin sastavni dio ugraditi i iskustveno učenje te kritičko razmišljanje i istraživanje.“
– Ivana Mikulandra

 

O PILOT PROGRAMU I PROJEKTU:

Priručnik je rezultat Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole provedene u sedam osnovnih škola Šibensko-kninske županije, a realizirane u partnerstvu s Općinom Murter-Kornati, Osnovnom školom Murterski škoji-Murter i Lokalnom akcijskom grupom „More 249“ te Udrugom za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta kao nositeljem projekta.

Pilot program je proveden kroz projekt Plava Eko-patrola – vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije namijenjen osnovnim školama. Projekt Plava Eko-patrola započeo je 1. lipnja 2019. i trajao 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

O svim aktivnostima projekta pogledajte:

 

 

__________
Izvor: lagmore249.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram