MURTER – Pokladni Dani o’ Bak

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.02.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Zateknete li se u ovo vrijeme u blizini Murtera, obavezno posjetite pokladnu tradiciju – Dani o’ Bak koja je stara oko 130 godina

Manifestacija “Dani o’ Bak” nudi petodnevni program ispunjen bogatom ponudom događanja kako za domaćine, tako i tuzemne i inozemne sudionike i posjetitelje. A posjetitelja bude i nekoliko tisuća, osobito na Veliki Dan o’ Bak – odnosno, Pokladni utorak – prenosi turistickeprice.hr

Nekadašnja Župa Murter, osnovana je krajem 14. stoljeća. Ova geografski zatvorena mala sredina, do koje se nekada teško stizalo, od svojih je početaka obilovala specifičnim izričajima narodnih običaja. Naziv “Bake” svojstven je samo Murteru, a korijen vuče iz naroda, gdje se izraz “baka” koristio kao sinonim za pogrdno, ružno i nakaradno.

Prva veća organizirana maškarana skupina, koja se nazivala “Banda Štramba”, datira iz 40-tih godina prošlog stoljeća. Upravo su oni osmislili jedan karnevalski običaj koji se u povorci može vidjeti i danas: konopom se za vozilo privežu stari lonci, tave i sve ono što je od metala i stvara nesnosnu buku, te se tako vozi cijelim mjestom.

Zabilježeno je i da su prvi planirano sašiveni kostimi nastali prije 50-ak godina, a predstavljali su baruna Trenka i Venecijanca. Danas sudionici karnevala – i veliki i mali – puštaju mašti i kreativnosti na volju, pa nije rijetkost ugledati braću Trotter iz Peckhama, pokojeg Guya Fawkesa, nekog od domaćih omiljenih političara, te kohorte vještica i ostalih čudnih bića iz snova i snomorica.

sim kostima, sudionici mnogo polažu i u izradu scenskog nastupa, pa pojedine maškarane skupine više podsjećaju na teatarske družine, jer njihovi su nastupi pomno i do detalja osmišljena predstava. Stoga ne iznenađuje da “Dane o’ Bak” smatraju jednim od najzabavnijih karnevala u Hrvatskoj.

 

__________
Izvor: turistickeprice.hr
Naslovna fotografija: