UŠTEDI ENERGIJU
March 25, 2022

MURTER - Pokretanje inicijative “Voda bez ambalaže”

Besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru može postati dio tradicije, pogotovo ako se poveže s nekom povijesnom pričom Udruga Argonauta ovim putem želi inicirati postavljanje jednog ili više punktova za besplatnu pitku vodu u Murteru - prenosi Udruga Argonauta. Po pričama baka i djedova, bunari na određenim lokacijama u Murteru nisu bili samo mjesto […]

Besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru može postati dio tradicije, pogotovo ako se poveže s nekom povijesnom pričom

Udruga Argonauta ovim putem želi inicirati postavljanje jednog ili više punktova za besplatnu pitku vodu u Murteru - prenosi Udruga Argonauta.

Po pričama baka i djedova, bunari na određenim lokacijama u Murteru nisu bili samo mjesto gdje se dolazilo po pitku vodu i gdje se prala roba. Ovdje su se odvijala sva društvena zbivanja, ovdje su se rađale prve ljubavi i pjevale pjesme.

U Argonauti smatraju da bi ove priče trebalo iskoristiti i prezentirati kroz postavljanje jedne ili više javnih česmi/špina kao stvarne potrebe grada budući da su česme odraz komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda. Postavljanje javne česme uvelike bi doprinijelo smanjenju upotrebe plastične ambalaže što bi direktno utjecalo na smanjenje štetnog plastičnog otpada.

 

Voda je javno dobro

Neki od argumenata kojima žele skrenuti pozornost na inicijativu postavljanja javnih česmi su:
.

 • javne česme (špine) predstavljaju komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard i dio su urbane tradicije mediteranskih gradova.
 • izuzetno su važne u smanjenju korištenja plastične ambalaže (na svim plažama pa tako i murterskim je, na žalost, plastični otpad postao uobičajena pojava).
 • Europska komisija je 2018. godine izdala preporuku da se postavljaju, pa se uvođenjem javnih česmi Murter približava europskom civilizacijskom standardu.
 • voda je javno dobro i ljudsko pravo.

 

Pritom bi bilo važno da modeli česmi koji se postavljaju ispunjavaju neke elementarne uvjete:
.

 • Kod nove česme nužno je voditi računa da ona bude dostupna svima podjednako: djeci, odraslima, starijima i osobama s invaliditetom, odnosno potrebno je uvažiti ljudsku raznolikost po pitanju mogućnosti dosezanja slavine.
 • Poželjno je i da česma nudi mogućnost da se voda direktno ulijeva u npr. bočicu.
 • Kod novih javnih česmi mogućnost konzumacije vode svakako bi trebala biti osigurana i za životinje.
 • Oblikovanjem i izborom materijala nove česme trebaju biti otporne na vandalizam, smrzavanje i ljetne vrućine.
 • Model treba imati mogućnost jednostavne implementacije u različite tipove javnih prostora.
 • Česme trebaju biti i označene na način da je odmah jasno da se radi o punktovima za besplatnu pitku vodu. Uvažiti treba i činjenicu da je Murter turističko odredište.

 

Informacija usmjerena turistima

Informacija o česmi treba biti usmjerena i na sve one koji ne razumiju hrvatski jezik
.

 • Predlažemo i oznake za slijepe i slabovidne.
 • Svaki dodatni sadržaj može biti plus kroz, primjerice, neke od specifičnih lokalnih referenci.

Primjerice, da česma bude i info punkt s nekom od tema iz povijesti mjesta vezano uz vodu na lokaciji gdje se česma nalazi (npr. česma na trgu Velika / Dobra voda – priča o povijesti tog trga, po čemu je dobio ime, priča o spomeniku palim borcima II. svjetskog rata i sl.).

Također, samo oblikovanje česme može biti s referencom – u nekom obliku koji je specifičan za Murter ili Dalmaciju – npr. veslo, a može biti i nekome posvećena – npr. ženama koje su konopcima iz bunara vukle vodu te su na taj način nastali utori u kamenu (u bunaru) koji se mogu vidjeti golim okom.
– predlažemo da česme sadrže ime i /ili grb Općine Murter - Kornati ili da je se, simbolično, poveže s trgom Velika voda - Kažu iz Argonaute.

 

Ekološki aspekt

Javne česme uvelike doprinose smanjenju plastične ambalaže koja predstavlja jedan od najradikalnijih zagađivača svjetskih vodenih masa. Uvođenjem javnih česmi destimulira se upotreba jednokratne plastike, odnosno doprinosi i razvoju svijesti o vodi kao javnom dobru i ljudskom pravu.

.

Turistički potencijal i promocija Murtera kao mjesta pitke vode

Punktove s besplatnom pitkom vodom treba predstaviti kao nešto pozitivno, napredno i sigurno čime se i bitno podiže komunalni standard mjesta, a Općinu približava europskim standardima.

Postavljanje javnih česmi trebala bi pratiti kampanja osmišljena od strane Općine, a kojom će se popularizirati njihova upotreba i afirmirati pitka voda kao vlastito javno dobro i velika prednost Murtera u odnosu na druge Općine.

Kvalitetna nova javna česma mogla bi postati i identitetski važna stvar za Murter i sama po sebi (turistička) atrakcija. Murter je mjesto na pitkoj vodi i na tome bi se mogla graditi kampanja brendiranja zdravog mjesta i to, između ostaloga, kroz nove javne česme kao prepoznatljivog svakodnevnog elementa u javnom prostoru mjesta Murtera. Pritom nema razloga da Murter ne dobije najbolje moguće rješenje.

 

Inicjative

Voda bez ambalaže Murter na POVEZNICI.

Voda bez ambalaže Tisno na POVEZNICI.

Voda bez ambalaže Vodice na POVEZNICI.

__________
Izvor: Udruga Argonauta
Naslovna fotografija: Unsplash.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram