MURTER – Projekt Stone & Sail Extravaganza

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.11.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

10 mladih volontera iz Poljske, Francuske, Španjolske i Bugarske odlučilo je provesti u Murteru radi projekta Stone & Sail Extravaganza

Kroz program Europskih snaga solidarnosti uz financijsku potporu Europske unije i u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta provodi se projekt Stone & Sail Extravaganza – prenosi morski.hr

Jesen u Murteru bila je obilježena volonerskim radom mladih ljudi iz 4 europske zemlje koji su odlučili svoje vještine, entuzijazam i slobodno vrijeme posvetiti brdu Raduču, arheološkoj plaži Colentum i maritimnoj kulturi i tradiciji otoka Murtera.

 

O projektu i volonterima

Rezultat volonterskog rada su nove pristupne staze na Raduču, novi sloj laka na klupama i ljuljački na Colentumu te promocija maritimne kulture otoka Murtera u matičnim zemljama volontersa. Drugim riječima, ovi javni prostori, upravo radi angažmana spomenutih mladih ljudi, sada obnovljeni mogu mirno čekati zimske i kišne dane. Rekreativci i zaljubljenici u brdo Raduč s kojega puca neopisiv pogled na Kornate, mogu uživati u novim stazama koje do prije mjesec dana nisu tu postojale.

S druge strane, volonteri su se vratili svojim kućama s novim vještinama, znanjima iskustvom i, što je najvažnije, s novim prijateljstvima koje su stekli boravkom u Murteru. Svaki lijepi dan iskorišten je za rad na otvorenom. Tijekom kišnih dana, volonterima se pružila mogućnost pohađanja različitih radionica (hrvatskog jezika, medijske pismenosti, tehnika refleksije i slično) koje su provodili zaposlenici udruge Argonauta i njihovi suradnici iz drugih lokalnih udruga.

Važna stavka ovog projekta je povezivanje s lokalnom zajednicom i promoviranje mogućnosti i dobrobiti volonterstva kao i spoznaja da se zajedničkim radom i uloženom energijom mogu napraviti brojni pomaci čiji skup kasnije rezultira vidljivim rezultatom na obostranu dobrobit, kako volontera tako i lokalne zajednice koje su postali dijelom kroz ovaj projekt, stoji u priopćenju Udruge Argonauta.

Inače programima Europskih snaga solidarnosti mogu se priključiti svi građani Europske unije u dobi od 18 do 30 godina, a iskustvo koje se nakon ovog vida volontiranja dobije širi vidike, mijenja perspektive i osvjetljuje nove mogućnosti mladima, a samim time i njihovoj lokalnoj zajednici u koju se nakon ovakvih bogatih iskustava vraćaju.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.