MURTER – Projekt Stone & Sail Extravaganza

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.10.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Murter je od prošlog tjedna dom za 10 mladih volontera iz Poljske, Francuske, Španjolske i Bugarske koji su stigli na otok zbog projekta Stone & Sail Extravaganza

Projekt Stone & Sail Extravaganza se provodi kroz program Europskih snaga solidarnosti uz financijsku potporu Europske unije i u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta – pise morski.hr

Cilj ovog projekta je doprinijeti osvještavanju i poticanju interesa javnosti o važnosti očuvanja i valorizacije lokalne povijesno-kulturne baštine. Konkretno arheološkog nalazišta Colentum, bivšeg vojnog kompleksa na brdu Raduč te bogate i duge tradicije pomorske kulture i jedrenja na latinsko idro.

.
Akcije čišćenja i pomaganje starijima u maslinicima

Volonteri će idućih mjesec dana u Murteru uređivati pristupne putove i šetnice na Raduču, čistiti plažu Colentum od granja, nanositi novi sloj boje na klupe, vidikovac i poznatu ljulju, učiti o tradiciji latinskog idra, posjetiti Muzej betinske drvene brodogradnje te promovirati lokalnu kulturnu baštinu u svojim matičnim zemljama.

Uz to, dio svoga vremena volonteri će posvetiti starijim ljudima u lokalnoj zajednici i pomoći im u radovima u njihovim maslinicima sada kada se nalazimo u srcu sezone maslina.

Važna stavka ovog projekta je povezivanje s lokalnom zajednicom, promoviranje mogućnosti i dobrobiti volonterstva kao i spoznaja da se zajedničkim radom i uloženom energijom mogu napraviti brojni pomaci čiji skup kasnije rezultira vidljivim rezultatom na obostranu dobrobit, kako volontera tako i lokalne zajednice koje su postali dijelom kroz ovaj projekt.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.