UŠTEDI ENERGIJU
January 31, 2023

MURTER – Projektom „JEDRO“ lokalne udruge zajedno pod novim krovom

Otvaranjem društveno – razvojnog centra udruge dobile novi, funkcionalno i dobro opremljeni dom, razmijenile iskustva i sklopile vrijedna partnerstva. U općini Murter – Kornati u svibnju prošle godine otvoren je društveno – razvojni centar. Opremljen je sredstvima Europskog socijalnog fonda i nastao je u suradnji Udruge Argonauta i lokalnih partnera i suradnika. Poznata murterska Udruga […]

Otvaranjem društveno – razvojnog centra udruge dobile novi, funkcionalno i dobro opremljeni dom, razmijenile iskustva i sklopile vrijedna partnerstva.

U općini Murter – Kornati u svibnju prošle godine otvoren je društveno – razvojni centar. Opremljen je sredstvima Europskog socijalnog fonda i nastao je u suradnji Udruge Argonauta i lokalnih partnera i suradnika.

Poznata murterska Udruga Argonauta od 2004. godine radi na održivom razvoju te očuvanju i valorizaciji prirodne, povijesne i kulturne baštine otoka Murtera, središta inače najgušće otočne skupine na Mediteranu s više od 200 otoka, otočića i hridi.

Iza samog naziva projekta – „JEDRO“, krije se  puni naziv centra: Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka.

 

Novi prostor zamijenio je slabo korišten i neopremljeni dio općinske zgrade u središtu mjesta

„JEDRO smo otvorili budući da su sve lokalne udruge dugi niz godina djelovale u lošim prostornim uvjetima i jedan ovakav zajednički prostor u javnom vlasništvu pruža mogućnost da naše udruge ojačaju i s time unaprijede vlastite aktivnosti, društveni rad i općenito, kvalitetu života u Općini Murter Kornati." - kaže Ivona Jadrić, razvojna direktorica Udruge Argonauta.

Argonauta je jedan od stanara Centra i koordinator aktivnosti u JEDRU. Svi neprofitni korisnici s njima mogu potpisati sporazum o besplatnom korištenju prostora za svoje aktivnosti poput radionica, tribina, sastanka, predavanja, skupština i sjednica prema prijedlogu svog programa aktivnosti. Od nedavno, prostor je ponuđen na korištenje i širem krugu lokalnih dionika.

„Mogu to biti sve neprofitne udruge, no i kreativni individualci, a na prijavama i usklađivanju satnice za korištenje na pola radnog vremena radi jedna zaposlenica Argonaute. Termine je moguće rezervirati i on line.“ – kaže Jadrić.

Prostor koristi trenutno još pet lokalnih volonterskih udruga.

To su Latinsko idro, inače pokretač i glavni organizator slavne regate u jedrenju tradicionalnim načinom unutar manifestacije Dani latinskoga idra, zatim 2018. godine revitalizirana družina Murterskih dramskih amatera s impresivnom 100-godišnjom tradicijom, Udruga Murterske poklade-Bake koja organizira zacijelo jedne od najboljih poklada u zemlji, Zaokret - kulturno umjetnička udruga za promociju glazbene kulture i organizator Festivala otvorene glazbe, te Ogranak Matice hrvatske u Murteru s vrijednom izdavačkom tradicijom.

 

 Centar zbližio raspršene udruge i dovelo do sklapanja partnerstva i razmjene iskustva

Ne manje važno jest da je novi, funkcionalni prostor opremljen suvremenim komunikacijama zbližio dotad raspršene udruge i funkcionalno ih povezao da bolje ispomažu jedni druge prilikom manifestacija koje priređuju. K tome, Argonautin tim profesionalaca u cijelosti posvećen tome poslu zasnovao je edukacijski inkubator za rad na europskim projektima.

"Jedan od ciljeva je osposobiti kolege da se s nama u partnerstvu prijavljuju na manje europske projekte kako bi financirali aktivnosti i obogatili djelovanje izvan ograničenja općinskih dotacija." - kaže Jadrić.

 

 

 

 

___________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Nikša Stipanićev, Cropix

 

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram