MURTER – Prva veslačka regata tradicijskih gajeta „DIDOVIN VESLUN” (FOTOGALERIJA)

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.09.2018. - Vrijeme čitanja: 3min

Veslačka regata tradicijskih gajeta pod nazivom „DIDOVIN VESLUN”, novost je u sklopu manifestacije “Latinsko idro”, osmišljena sa željom da se tradicijsko veslanje oživi i proširi poput tradicijskog jedrenja „na latinsko idro“.

U jedinstvenom spektaklu u kojem su veslačke sposobnosti odmjerile najbolje posade otoka Murtera, od kojih je prvo mjesto odnijela posada iz Betine, a slijede je Murter, Jezera i Tisnog. Betini je pripala novčana nagrada i prijelazna nagrada “Velika soha sv.Roka”, koju su izradili Nikola Skračić i Matej Balara. – Napisala je Vlatka Maleš za Murter – Kornati Tourist Board.
.

“Prvić, drugić, trećić i četvrtić!”

“Prvić, drugić, trećić i četvrtić!”- našalio se moderator, Vedranko Šikić Balara, pozivajući po prvi put posade četiri otočna mjesta da pristupe pozornici po svoje nagrade. Naime, prvi put se u i na Murteru održala morska priča koja je objedinila stanovnike cijelog otoka.

Veslačka regata tradicijskih gajeta pod nazivom „DIDOVIN VESLUN”, novost je u sklopu manifestacije “Latinsko idro”, osmišljena sa željom da se tradicijsko veslanje oživi i proširi poput tradicijskog jedrenja „na latinsko idro“.

Svoje posade došli su bodriti i predstavnici svih mjesta. Tako je silan šušur unjela pjesma i raskoš nošnji KUD-a Koledišće iz Jezera, pod ravnanjem maestra Nenada Milina, te KUD-a Zora iz Betine, čije su članice pjesmom ispratile svoju posadu želeći im sreću na valovima.

Na četiri prezentacijska pulta navijača i kopnenih predstavnika, bilo je također veselo.
.

Mnoštvo otočkih proizvoda i zanimljivosti

Tišnjani, na čelu sa direktorom TZ-a Filipom Henjakom, darivali su velike isprinte umjetničkih fotografija svog mjesta, počastili prisutne vrhunskim pršutom i fritulama sa cimetom, uz čašicu autohtonih likera.

Jezerani su se predstavili sa nizom unikatnih suvenira, od minijatura umjetničkih slika na platnu, do dijelova bogate im nošnje uobličenih u suvenire, te sa tri knjige tematikom vezane za bogatstvo tradicije njihova mjesta.

Betina je prezentirala svoj Muzej drvene brodogradnje, kalafate i specifičnosti njihovih alata koji su pretvorili u šatmantne privjeske, majice.

Murter se također obojio koloritnim folklornim nošnjama na ljupkim hostesama, maketama modela brodova ručne izrade koje su bile prava senzacija među posjetiteljima uz smokvu i liker uz koje su svi upiti o “Latinskom idru” glatko klizili.

“Ultima”, je promenadnim nastupom uveseljavala sve prisutne, u druženju i okrijepi slasnim roštiljem. “Vatreni anđeli” cijelog otoka- pripadnici DVD Tisno na čelu sa zapovijednikom Tomom Belakušićem, ovaj put nisu bili po zadatku, već kao navijači svojih Tišnjana.
.

.

__________
Autorica: Vlatka Maleš
IzvorTourist Board Murter Kornati
Naslovna fotografija: Pixabay