MURTER – Solarna elektrana na krovu zgrade Općine Murter-Kornati

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 31.08.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Solarna elektrana postavljena na krov zgrade Općine Murter-Kornati stavljena je u pogon prije tjedan dana

Realizacija projekta Elektrane za vlastitu potrošnju započela je prije nekoliko godina, a sad je, uz veliku pomoć Pere Ježine (ROKO d.o.o.) postavljen mrežni inverter te je solarna elektrana u punoj funkciji – murter-news.com

 

Solarna elektrana na Murteru

‘Općinska’ elektrana nazivne je snage izmjenjivača 10 kW, u ljetnim mjesecima dnevno može proizvesti 50, a godišnje oko 18 tisuća kWh. Proizvedena struja pušta se u HEP-ovu mrežu te se kupuje po istoj otkupnoj cijeni što je trenutno najisplativiji način opskrbe, a rasteretit će općinski proračun za oko 30 tisuća kuna.

– Prije nekoliko mjeseci kada je već bilo jasno da će cijene energenata biti znatno veće nego što su do sada bile, župan Marko Jelić organizirao je sastanak kako bi ukazao na potrebu stvaranja energetski učinkovitijih i financijski isplativijih rješenja. Općina Murter-Kornati, mogao bi reći, ozbiljno je shvatila taj apel te smo na temeljima koje smo već imali realizirali ovaj projekt što smo prije mogli.

Također, nije ni potrebno naglašavati koliko je tranzicija na obnovljive izvore energije svakim danom sve važnija, pa tako imamo u pripremi punionice elektičnih vozila, a u suradnji sa Općinom Tisno i nabavku električnih romobila na više punktova na otoku. – rekao nam je Toni Turčinov.

 

__________
Izvor: murter-news.com
Naslovna fotografija: Unsplash