Sudioničke radionice uključivat će lokalne dionike murterskog područja koji će biti aktivni nositelji za predlaganje akcija i aktivnosti

.

Sudioničke radionice će nuditi konkretne prijedloge za zaštitu, valorizaciju i promicanje prirodnih resursa u smjeru održivog i zelenog razvoja turizma. Uključeni dionici bit će predstavnici iz javnog sektora, zatim privatni turistički subjekti i s njima povezane djelatnosti, stručnjaci za održivi razvoj i turistički marketing, ali i predstavnici civilnog društva i njihovih organizacija.

 

CILJEVI:

Cilj sudioničkih (participativnih) radionica je utvrditi kako poboljšati turističku ponudu i definirati strateški plan za cijelo jadransko-jonsko područje (Adrion) kao i lokalni akcijski plan ovog teritorija za održivi razvoj turizma kako bi se postigli ciljevi projekta TANGRAM:

• Razvoj održivog turizma koji omogućava uključivanje parkova i vrtova povezanih s prirodnom i kulturnom baštinom destinacije u turističku ponudu

• Promocija parkova i vrtova za svako odredište i mogućnost veze s drugim odredištima na cijelom području Adriona.

• Očuvanje i promicanje prirodnih resursa i kulturne baštine za održivi razvoj turizma

• Produljenje turističke sezone koje omogućava dolazak turista cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima

• Ekonomski razvoj destinacije stvaranjem novih radnih mjesta

• Promicanje razvoja poslovanja kroz stvaranje novih poduzeća te razvoj postojećih poduzeća

 

ZAŠTO SUDJELOVATI?

Sudjelovanje u participativnim radionicama i u mreži projekta TANGRAM predstavlja odličnu priliku za doprinos i aktivno sudjelovanje u procesu definiranja razvojnih faza jadransko-jonskog teritorija od strane glavnih aktera koji su u isto vrijeme i pokretači promjene.

 

KAKO SUDJELOVATI?

Moguće je sudjelovati na 2 načina:

• Sudjelovanjem na participativnim radionicama, odnosno pridruživanjem radnim skupinama. Očekuje se ukupno oko 4 sastanka, koja će se održati u periodu od lipnja do studenog 2021.

• Podržavanjem i potpisivanjem Sporazuma o suradnji u transnacionalnoj mreži TANGRAM. Članstvo u ovoj neformalnoj mreži predstavlja način za učinkovitiju konsolidaciju sudjelovanja i suradnje u europskoj mreži te za doprinos razvoju održivog turizma usredotočenog na unapređenje područja prirode, parkova i vrtova. Članstvo također predstavlja način aktivnog sudjelovanja u definiranju plana i njegovoj provedbi.

Detaljnjije informacije o projektu TANGRAM pronađite na poveznici.

 

 

__________
Izvor: argonauta.hr
Naslovna fotografija: Pexels.