U sklopu projekta Historic Murterini su posjetili Istru i kažu da su bogatiji za iskustva i ideje koje mogu implementirati u svojoj zajednici

Projektom HISTORIC se stvaraju uvjeti za održivo i uravnoteženo upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom, a nositelj je tvrtka Sistemi Teritorriali iz Italije. Osim Općine Murter-Kornati partneri u projektu su Grad Rovinj, Sveučilište u Padovi, Regionalna agencija za pravo na sveučilišno obrazovanje iz Venecije i Općina Medulin – piše murter-news.com.

.

Studijsko putovanje u sklopu projekta Historic

Njihovo studijsko putovanje značajno je za njihovu zajednicu u smislu upoznavanja dobrih praksi upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom, zbog sinergije svih sudionika u projektu te zbog osvještavanja primjera dobre prakse koje bi mogli primijeniti i u našem mjestu, u našoj zajednici.

– Prva postaja bila je Arheološki park Vižula koji je u mnogočemu sličan našem nalazištu Colentum. Park se sastoji od konzerviranih iskopina na kojima se ljeti uprizoruju rimske drame, uređene šetnice i starorimskih vrtova. U parku su još društveno korisni sadržaji poput ugostiteljskih objekata, parkova za djecu, adrenalinskog parka i informativni punktovi. Svi ti društveno gospodarski sadržaji dodatno valoriziraju arheološki lokalitet i čine ga samoodrživim – opisali su Murterini.

U sklopu putovanja posjetili su i rt Kamenjak, najjužniju točku Istre gdje su uživali u naletima juga u ekstravagantnom Safari baru, a potom su krenuli za Banjole koje su pretHodno upoznali preko Parka povijesti Općine Medulin.

.
Koncept koji bi mogao kulturno obogatiti Obalu Murterski škoji

– Radi se o vanjskom muzeju koji nudi informacije o kulturnoj, povijesnoj i prirodnoj baštini cijelog Medulina i okolnih naselja. Smatramo da je ovaj koncept ostvariv i u našoj općini. Cilj je edukacija kako turista tako i lokalnog stanovništva, osobito djece i mladih o zavičajnoj baštini lokalne zajednice u kojoj žive. Precizirano, ovakav koncept mogao bi kulturno obogatiti Obalu Murterski škoji – rekli su.

Posjetili su i Arheološki muzej Istre u Puli koji je trenutno u renovaciji te planira otvoriti svoja vrata 2024. godine, a specifičnost ovog muzeja je Malo rimsko kazalište koje je povezano s Muzejem, a koristit će se u kulturne svrhe, za različita dramska uprizorenja i koncerte, što je izvrstan primjer za organizaciju kulturnih događanja na otvorenom.

– Na brdu povrh Arheološkog muzeja smješten je Povijesni i pomorski muzej Istre. U muzeju je predstavljen fortifikacijski sustav Pule, a podno muzeja nalaze se liftom povezani sustavi tunela. Iznenadila nas je praktičnost ovih tunela jer povezuju četiri gradska punkta, odnosno tunelima je probijen izlaz na četiri strane Pule. Povijesno i namjenski sadržaj ovog muzeja najviše odgovara potencijalu našeg vojnog kompleksa Raduč. Pritom prvenstveno mislimo na postojeći sustav tunela koji bi mogao postati prava turistička atrakcija – zaključili su.

.
Kaštel Morosini-Grimani ogledni je primjer maksimalne iskoristivosti kulturno-povijesnog zdanja

Nakon Pule u Sanvičentu su posjetili kaštel Morosini-Grimani kao ogledni primjer maksimalne iskoristivosti jednog kulturno-povijesnog zdanja. Sadržava kušaonicu, suvenirnicu, multimedijalni prostor sa zanimljivim sadržajima i igrama za djecu i one koji se tako osjećaju.

I u Rovinju su nastavili s otkrivanjem istarskih muzeja. Maleni šarmantni Eko muzej Batana u centru grada priča o neraskidivoj vezi čovjeka i mora, a u središtu priče je batana. Udruga batana ne nudi samo obilazak muzeja, već doživljajno iskustvo plovidbe oko rovinjskog poluotoka uz glazbenu pratnju i večere u tradicionalnoj konobi, tzv. spacio.

– U autohtonom prostoru, ekvivalent našoj konobi, moguće je pružiti sličan gastro-kulturni doživljaj u suradnji s Udrugom latinsko idro.

 

Arheologija i kultura

Zadnji dan studijskog putovanja bio je predviđen za obilazak Poreča i Motovuna. Muzej poreštine izvrstan je primjer spajanja arheologije i kulture s ugostiteljskim sadržajima. Posjet Motovunu uključivao je obilazak malih majstorskih radionica – srednjovjekovna tiskara Antica i galerija Art in situ. Tiskara Antica u vlasništvu je mladog perspektivnog grafičara Jure Bralića koji povezuje svoju struku i povijest Motovuna, a primjer je simbioze lokalnog poduzetništva i lokalne samouprave pri čemu mladi kreativni ljudi mogu ostvariti svoj potencijal i osigurati egzistenciju od čega zajednica dobiva dodatnu kulturnu ponudu i turističku vrijednost.

– Na samom kraju našeg studijskog putovanja spojili smo se s našim Murterinom Igorom Mudronjom. Igor je u Motovunu pronašao svoj komad kreativnog raja. U svojoj galeriji nudi tiskovine grafika koje imaju i praktičnu primjenu. Njegova ponuda odskače od tipične turističke ponude gdje do izražaja dolazi njegova individualnost. Bitno je spomenuti da je Igor svojim ilustracijama postao pionir kulturnog života kompleksa Raduč.

 

Primjeri dobre prakse

Za kraj, sudionici ovog studijskog putovanja naišli su i na infrastrukturne primjere lijepe i dobre prakse. Naime, putujući Istrom primijetili su uređene kružne tokove oplemenjene umjetničkim instalacijama koje komuniciraju prepoznatljivost lokaliteta, a s obzirom na to da je u Murteru planirana izgradnja dva nova kružna toka, valjalo bi obratiti pozornost na ovakve zanimljive primjere.

– Ovim putovanjem postali smo bogatiji za jedno lijepo iskustvo i ideje koje se mogu suvislo implementirati i u našem Murteru – poručili su.

Inače, projekt ‘HISTORIC: Heritage for Innovative and Sustainable Tourist Regions in Italy and Croatia’, u trajanju od 1. rujna 2019. do 30.lipnja 2022. gotovo je u cijelosti financiran iz Programa Interreg Italija-Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 2.432.997,75 eura, od čega 2.068.056 eura dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak financira Općina Murter-Kornati.

 

__________
Izvor: murter-news.com 
Naslovna fotografija: Pixabay