Pri završetku je prva faza uređenja kuće Latinskog idra, a time će udruga, nakon više od 24 godine djelovanja, napokon dobiti svoj prostor

Udruga Latinsko idro već desetljećima čuva i uspješno promovira murtersku maritivnu baštinu. Kuću u centru Murtera Udruga Latinsko idro dobila je od Župe sv. Mihovila na korištenje na deset godina – prenosi murter-news.com

Ugovor je potpisan 2019. godine te je prijavila projekt uređenja i nužne adaptacije preko FLAG Natječaja u okviru mjere 2.1.1. ‘Razvoj društveno kulturnog sadržaja povezanog s lokalnom ribarskom i pomorskom baštinom’. Projektu ‘Kuća Latinskog idra’ na tom natječaju dodijeljena je potpora u najvišem iznosu od 351.384,55 kuna što iznosi 100 posto sveukupnih troškova.

 

Adaptacija prostora

Uređuje se jedan ured na katu, sanitarni čvor, malo spremište u kojem će čuvati opremu – jedra, bove i ostale stvari, te izložbeni prostor u prizemlju u kojem će izložiti sve nagrade, fotografije i sve ono što je reprezentativno za Latinsko idro, a nedostupno javnosti osim tijekom same manifestacije jednom godišnje.

– Trenutno smo u prvoj fazi uređenja, što znači da su u tijeku nužni popravci i adaptacija kako bi se kuća dovela u funkcionalno stanje točnije, građevinsko obrtnički radovi s kojima smo započeli početkom rujna i sad smo već u poodmakloj fazi – govori Tina Skračić, tajnica Udruge.

Postavljene su instalacije struje i vode, novi prozori, pri završetku su i unutarnji građevinski radovi. Zatim slijedi i opremanje prostora kako bi prostor postao funkcionalan jer je kroz ovaj projekt predviđeno i financiranje osnovnog uredskog namještaja i sanitarija. U planu je i uređenje fasade te će završetkom ovog projekta Udruga Latinsko idro napokon imati, mali, ali reprezentativni prostor kakav je već odavno trebala imati.

 

Očuvanje maritimne baštine

Revitalizacija starih običaja, brendiranje tradicionalnih drvenih brodova, očuvanje maritivne baštine i oživljavanje puteva naših starih Murterina koji su oduvijek živjeli s morem i od mora ideja je osnivača Latinskog idra i dugogodišnjeg predsjednika udruge Željka Jerata. Napustio nas je 2019. godine i iza sebe ostavio snažnu ekipu, na čelu sa sadašnjim predsjednikom Jakovom Lovrićem, čiji je trud, ljubav i entuzijazam stvorio prepoznatljiv brend i manifestaciju kao zaštitni znak našeg mista.

– Projekt nam traje do kraja ove godine, ali planiramo i nadamo se da ćemo sve završiti do listopada i u sklopu 25. obljetnice Latinskog idra upriličiti svečano otvorenje. Mi smo jako sretni, mogu reći i uzbuđeni, da ćemo nakon svih ovih godina imati mjesto gdje ćemo se nalaziti, pripremati daljnje projekte, a najvažnije da ćemo na jednom mjestu imati sve naše stvari koje su trenutno, kao i naši sastanci, razasute po kućama, konobama, garažama..– kaže Tina.

 

__________
Izvor: murter-news.com
Naslovna fotografija: