VRGADA – Na otoku Vrgadi ustraju protiv betonizacije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.04.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

O otoku Vrgadi i po mnogima štetnoj nakani vlasti da se tamnošnji slikoviti povijesni otočki pristan čitav pretvori u marinu za nautičare

 

Na otoku Vrgadi su se građani usprotivili betonizaciji uvale, draži su im njihov mir, spokoj i očuvana priroda nego nautički turizam.
U tome pakoštanske općinske vlasti ustraju i dalje, uz podršku državne vlasti odnosno Ministarstva postrnog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje im je dalo suglasnost 5. ožujka 2021. godine na Prijedlog ODLUKE o donošenju Urbanističkog plana uređenja obalnog pojasa uvale Vrgada.

Ista je odmah stavljena na 20. sjednicu Općinskog vijeća Općine Pakoštana od 16. ožujka. Na općinskim stranicama nema zasad nikakvog traga da je ta sjednica održana, ni što je na njoj odlučeno, no u telefonskom razgovoru s općinskom upravom doznajemo da je održana, te da ‘još nisu isprintali’ zapisnik. Ovdje makar pogledajte njezin dnevni red i 4. točku: (Poziv za 20. sjednica Općinskog vijeća Općine Pakoštane).

Inače, prethodno, brojne primjedbe velikog broja građana upućene vlastima Općine Pakoštane na dokument nazvan Prijedlog ODLUKE o donošenju Urbanističkog plana uređenja obalnog pojasa uvale Vrgada su uglavnom odbačene. Kao i sva upozorenja kako je takvo što posve neprimjereno te će dovesti do trajne devastacije otoka i gubitka identiteta i zagađenja okoliša.

Općinske vlasti su prije par tjedana svim sudionicima javne rasprave o tom dokumentu poslali obavijesti, a u kojima nisu naveli sve primjedbe koje su zaprimili, nego samo djelomično, upozoravaju Vrgadini koji se protive tom projektu za kojeg misle da će poništiti sve ljepote i vrijednosti otoka radi nečijeg profita, te otok pretvoriti u privatnu marinu.

Kako je poznato, tamo se među ostalim, namjerava iskopati prirodna pješčana plićina, ukloniti svi povijesni kameniti ‘muliovi’, a cijeli obruč oko uvale zabetonirati i pretvoriti u privez (oko 200 vezova) i servis i sanitarne čvorove za nautičare, a planiraju sravniti i samljeti kamenitu obalu istočno od pristana te je ‘prihraniti’ i pretvoriti u tzv. plažu.

Koliko oni koji bi trebali brinuti o okolišu, mjerodavno Ćorićevo ministarstvo, doista brinu svjedoči i dokument od 24. rujna 2019. godine u kojemu oni donose Rješenje (Rjesenje_Vrgada) po kojemu za namjeravan zahvat ‘uređenje otvorene luke Vrgada nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš uz primjenu mjere zaštite okoliša’.

Posebno je intrigantno i tragikomično koju ‘mjeru zaštite okoliša’ navode: predlažu da se iz plićine koju treba posve iskopati tamnošnje periske premjeste – na drugu stranu otoka.

-Neposredno prije početka izvođenja radova u moru potrebno je, uz nadzor stručnjaka biologa, premjestiti sve jedinke strogo zaštićene vrste plemenita periska (Pinna nobilis) na drugu lokaciju izvan zone mogućeg utjecaja, a unutar područja ekološke mreže HR3000085 Otok Vrgada SI strana s o. Kozina – vele ti stručnjaci.

 

 

__________
Izvor: tris.com.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.