NAJAVA – Otočni Forum za čistu energiju održat će se u Hrvatskoj

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 07.10.2019. - Vrijeme čitanja: 2min

Dosadašnji otočni forumi za čistu energiju održavali su se u različitim državama Europske unije – Grčka, Španjolska, Švedska, a za četvrti otočni forum izabrana je Hrvatska, točnije Split i Hvar.

Programi dosadašnjih konferencija fokusirali su se na predstavljanje konkretnih praktičnih koraka prema dekarbonizaciji otoka Europske unije, uključujući tehnološka rješenja i inspirativne primjere uključivanja zajednice. Rasprave su uključivale ​​sve razine upravljanja i odlučivanja, od lokalne do europske.

Kako bi se ojačala razmjena i suradnja između otoka EU, forumi su služili i za organizaciju interaktivnih sastanaka fokusiranih na različite elemente procesa tranzicije čiste energije – od uspostave inicijalne suradnje između više zainteresiranih dionika, izrade programa tranzicije čiste energije, do koncepta financiranja i ulaganja te načina implementacije konkretnih projekata tranzicije na čistu energiju.

.
Četvrti otočni forum za čistu energiju koji će se održati 20.- 22. studenog u Splitu i Hvaru, nastavit će niz dobrih primjera, praksi i dijaloga između različitih razina odlučivanja te na taj način poduprijeti energetsku tranziciju Europskih otoka.

Otvaranje Foruma je 20. studenog u 12:00 sati u Splitu u nazočnosti visokopoziocioniranih političara Republike Hrvatske, ali i predstavnika Europske komisije, dok cjelokupni Forum završava 22. studenog u gradu Hvaru gdje će se program temeljiti na primjerima otoka iz drugih država Europske unije te omogućiti razmjenu iskustava između različitih dionika i otočana.

 

Mjesta su ograničena, stoga Vas molimo da ispunite prijavnicu najkasnije do 31. listopada te potvrdite svoje sudjelovanje!

 

___________
Autorica: Ana Marija Jakas
Naslovna fotografija: www.euislands.eu