UŠTEDI ENERGIJU
January 14, 2022

NATJEČAJ - Mjera 4.3. “Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture”

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu traje do 28. veljače 2022. godine, a najviši iznos potpore po korisniku na temelju ovoga Natječaja iznosi 5.000.000,00 kuna

Korisnik potpore je gospodarski subjekt u ribarstvu ili zajednički korisnik. »Gospodarski subjekt u ribarstvu« – fizička osoba ili pravna osoba koja je ovlaštenik povlastice za gospodarski ribolov ili nositelj dozvole za akvakulturu ili korisnik odobrenog/registriranog objekta za preradu proizvoda ribarstva i akvakulture.

.
Info o natječaju

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu traje do 28. veljače 2022. godine.

Najviši iznos potpore po korisniku na temelju ovoga Natječaja iznosi 5.000.000,00 kuna.

Prihvatljivi troškovi u okviru ovoga Natječaja su troškovi nastali od 16. listopada 2019. godine izuzev troškova koji se ne mogu potvrditi kontrolom na terenu. Iznimno, prihvatljivi su troškovi koji su plaćeni ili djelomično plaćeni od strane korisnika prije 16. listopada 2019. godine, pod sljedećim uvjetima:

–        troškovi se odnose na aktivnosti koje nisu fizički provedene prije 16. listopada 2019. godine

–        troškovi su korisniku odobreni odlukom o dodjeli sredstava u okviru Natječaja za dodjelu potpore u okviru mjere IV.3. »Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture« (Narodne novine broj 71/19, 82/19 i 101/20)

–        troškovi se odnose na sudjelovanje na sajmovima i sličnim događajima koji su odgođeni radi pandemije COVID-19 odnosno nisu fizički provedeni u okviru operacije odobrene na temelju Natječaja za dodjelu potpore u okviru mjere IV.3. »Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture« (Narodne novine broj 71/19, 82/19 i 101/20).

.
Predmet potpore

Predmet potpore su aktivnosti vezane za stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture koje se provode s ciljem:

  1. a)nalaženja novih tržišta i poboljšanja uvjeta za stavljanje na tržište
  2. b)promicanja kvalitete i dodane vrijednosti
  3. c)doprinošenja transparentnosti proizvodnje i tržišta te provođenja ispitivanja tržišta i studija o ovisnosti Europske unije o uvozu
  4. d)doprinošenja sljedivosti i razvoja oznaka zaštite okoliša
  5. e)provođenja komunikacijskih i promotivnih kampanja.

Sva dokumentacija za prijavu na ovu mjeru potpore će biti dostupna na poveznici: NOVI Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere IV.3. “Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture” – EU Ribarstvo

.
Trenutno je otvorena druga mjera potpore iz koje je moguće nabaviti specijalizirano vozilo hladnjaču, to je mjera I.22. »Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova«.

Kada je ova mjera I.22 bila otvorena prvi puta (u siječnju 2018. godine), mnogi ribari su je zapamtili po tome što se nabava vozila hladnjača subvencionirala sa samo 50% za male priobalne ribare, dok se iz mjere IV.3 moglo dobiti 80%.

Međutim to je sada izmijenjeno, pa je u mjeri I.22 »Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova« iznos potpore za nabavu vozila hladnjača za male priobalne ribare ipak 80%, što je navedeno u Prilogu II pod kriterijem Operacija vezana za mali priobalni ribolov .

.
Pojašnjenje

operacija je vezana za ribarsko plovilo u segmentu malog priobalnog ribolova ili je korisnik vlasnik i/ili ovlaštenik povlastice vezane uz ribarsko plovilo u segmentu malog priobalnog ribolova. To znači da ako je ribar vlasnik ili ovlaštenik povlastice u koju je upisano plovilo do 12 metara, a koja nema u sebi upisane povlačne alate, on može ostvariti 80% potpore za nabavu vozila hladnjače koje će mu služiti za izravno stavljanje na tržište vlastitog ulova.

Morski.hr zaključuje: svi koji žele vozilo hladnjaču (koja će služiti za izravno stavljanje na tržište vlastitog ulova), moraju predati zahtjev u sklopu mjere I.22 »Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova« koja je otvorena do 31. siječnja 2022. godine.

Zahtjev i ostala dokumentacija se nalazi OVDJE.

___________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: Filip Filipovic

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram