Hvarani ne moraju više zdravstvenu uslugu tražiti na udaljenom kopnu – S povremenim radom započeo nefrolog

Objavio: Pokret Otoka - 24.02.2024. - Vrijeme čitanja: 4min

Tijekom veljače u hvarskoj ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije specijalist interne medicine, nefrolog dr. Mirko Luketin, započeo je s povremenim radom.

Kroz dva-tri mjesečna dolaska u Hvar, dr. Luketin će pratiti i pregledavati pacijente na dijalizi te ostale pacijente s otoka kojima treba opća internistička ili predoperacijska obrada a kojima je liječnik obiteljske medicine izdao uputnicu i termin pregleda.

Za pacijenta će pregled u potpunosti biti besplatan, a precizan termin obrade u specijalističkoj ordinaciji omogućit će pacijentu minimalan boravak u zgradi Doma zdravlja.
Dolazak dr. Luketina organizirali su hvarska Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško i Dom zdravlja SDŽ te će i zajedno financirati njegov rad. Projekt je omogućio i splitski KBC kao matična ustanova dr. Luketina, koja mu je odobrila povremeni rad izvan njihova sustava.

Otvoren javni poziv za sve deficitarne specijaliste za povremen rad na Hvaru, Korčuli i Veloj Luci

Uoči početka provedbe projekta, osnivač Zaklade, dr. Matko Miličić je izjavio:

„Za sva mjesta udaljena od velikih gradskih centara, a osobito za otoke, od velikog je značaja kada pacijenti u svojoj lokalnoj sredini mogu dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb.

Misija Zaklade, koju sam osnovao prije dvije godine, je upravo u tome: financiranje dolazaka liječnika specijalista s kopna, iz Splita i Dubrovnika, na povremeni rad u Hvar, Korčulu i Vela Luku. Osobito sam ponosan što je u dosadašnjem radu Zaklada financirala više od 130 dolazaka liječnika. Pregledano je više od 1.700 pacijenata, koji bi inače ovu razinu usluge trebali potražiti na udaljenom kopnu od kojeg su ponekad u potpunosti odsječeni zbog loših vremenskih uvjeta.

Želim naglasiti da je za sve specijaliste koji su deficitarni a koji su voljni povremeno raditi u Hvaru i na Korčuli otvoren poziv da nam se pridruže u zaštiti, očuvanju i poboljšanju zdravlja otočana.

Zdravstveni radnici ne žele raditi izvan velikih gradova

Ravnatelj Doma zdravlja SDŽ, prim. dr. Marko Rađa, svjestan je da je na otocima otežano ostvarivanje
temeljnih načela zdravstvene zaštite, prvenstveno zbog manjka zdravstvenog kadra i nezainteresiranosti
zdravstvenih radnika za rad izvan većih gradova.

„Drugi problem u radu je ograničenje u broju i vrsti specijalističkih ordinacija na pojedinim lokacijama, a Dom zdravlja je upravo u procesu njihova povećanja. Za Hvar smo zatražili osnivanje specijalističkih ordinacija za ortopediju, dermatologiju i psihijatriju te se nadamo skorom pozitivnom rješenju Ministarstva zdravstva. To će stanovnicima najsunčanijeg otoka omogućiti preglede koje do sada nisu mogli dobiti u lokalnoj sredini, a zahvaljujući suradnji sa Zakladom, koja će financirati dolazak liječnika, pacijenti neće imati trošak putovanja niti pregleda.“

– zaključuje dr. Rađa.


Za svoj budući rad u Hvaru dr. Luketin je rekao:

„Raduje me nastavak karijere u Hvaru gdje sam u proteklom desetljeću već povremeno radio u ordinaciji obiteljske medicine, ispostavi Hitne medicinske pomoći te u nefrološkoj ambulanti i na hemodijalizi.

Sada se vraćam u Hvar s novom razinom znanja i iskustva i spreman sam to podijeliti. Zahvaljujem KBC-u Split, osobito predstojnici Klinike za unutarnje bolesti prof. dr. sc. prim. Danijeli Krstulović Opara i pročelnici Zavoda za nefrologiju i hemodijalizu dr. med. Dijani Borić Škaro uz čije dopuštenje je uspostavljena ova suradnja.

Zahvaljujem Domu zdravlja i Zakladi što su omogućili dolazak prijeko potrebnog specijaliste u hvarsku internističku ordinaciju i u centar za hemodijalizu, jer za pacijente na otoku je to najvažnije.“

Hvaranima nova razina zdravstvene usluge zbog dobre suradnje i angažmana medicinskih djelatnika na Hvaru

Dr. Miličić je pohvalio i odličnu suradnju s ravnateljem Doma zdravlja SDŽ, prim.dr. Rađom, koji je aktivno sudjelovao u dogovorima i realizaciji projekta. Zahvalio je hvarskoj liječnici obiteljske medicine dr. Sunčani Draganić što je započela ovaj projekt i preporučila nefrologa dr. Luketina.

Zajedničkim angažmanom Doma zdravlja i Zaklade, kao i medicinskih djelatnika na Hvaru, budućnost zdravstvene zaštite na ovom otoku trebala bi stanovnicima donijeti novu razinu usluge i smanjiti potrebu za odlaskom u zdravstvene institucije na kopnu.

Izvor: Press

Naslovna fotografija: Photo by Online Marketing on Unsplash