UŠTEDI ENERGIJU
October 4, 2016

Nema zime ni na Prviću kad je KDFV u pitanju!

Otok Prvić četvrtu godinu za redom domaćin je manifestacije Kreativni dani Fausta Vrančića koji će se održati od 7. do 10. listopada. Posjetitelje festivala i ove godine čekaju kreativne radionice 3D tehnologije, izrade zmajeva, gradnje suhozida, likovne i astronomske. Kreativni dani Fausta Vrančića multidisciplinarni je festival sačinjen od radionica i predavanja, popraćen zabavnim sadržajima. Glavna […]

Otok Prvić četvrtu godinu za redom domaćin je manifestacije Kreativni dani Fausta Vrančića koji će se održati od 7. do 10. listopada. Posjetitelje festivala i ove godine čekaju kreativne radionice 3D tehnologije, izrade zmajeva, gradnje suhozida, likovne i astronomske.

Kreativni dani Fausta Vrančića multidisciplinarni je festival sačinjen od radionica i predavanja, popraćen zabavnim sadržajima. Glavna ideja festivala je povezati kreativce iz urbanih cjelina sa otočanima kako bi se oživio i obogatio otočni život izvan sezone. Festival promiče ideju o univerzalnoj kreativnosti u čast renesansnog stvaraoca Fausta Vrančića koji je proveo djetinjstvo na otoku te je tražio da tu bude i sahranjen.

Prvi Festival Kreativni dani Fausta Vrančića (KDFV) je održan u Prvić Luci 2012. godine. Organizirala ga je skupina entuzijasta, okupljenih u lokalnoj Udruzi Otok, isključivo kako bi produljili kratku turističku sezonu na otoku koji danas živi isključivo od prihoda od turizma.

U idućim godinama, Festival je zadobio šire značenje te se proširio i na susjedno mjesto Prvić Šepurine. Tako je Festival postao simbol zajedničkih napora žitelja otoka Prvića da poboljšaju uvjete života na otoku.

Danas koncept Kreativnih dana Fausta Vrančića ide tragom baštine Fausta Vrančića promičući kreativnost i inovativnost. Osnovni motiv je popularizacija znanosti te primjena modernih tehnoloških dostignuća u održivom razvoju otoka. Naša publika su zainteresirani pojedinci svake dobi, ali naglasak stavljamo djecu školskog uzrasta, prvenstveno zbog stravične depopulacije hrvatskih otoka.

Ovu godinu su naši sudionici Fablab Hrvatska, udruga koja se bavi novim tehnološkim dostignućima te razvojem kreativnog i inovativnog razmišljanja. FabLab poučava i osobe s invaliditetom upotrebi moderne tehnologije kako bi se mogli uključiti u normalan život bez obzira na tjelesna ograničenja ili vezanost uz mjesto, npr. stan u kojem žive. Astronomi Zvjezdarnice Zagreb naučit će nas jednom drugačijem pogledu na svijet oko nas. S Dragodidom ćemo opet popravljati prvinjske suhozide, a s Omerom Rakom razgovarati o granicama između mašte i zbilje. Tu su i ostali, ne manje važni i zanimljivi, sudionici, a vama prepuštamo da ih otkrijete kroz vesela druženja na otoku.

Želimo pokazati da život na otoku ne mora biti nedostatak, već da se može iskoristiti kao rasadnik kreativnih ideja. Internetska povezanost s ostatkom svijeta i poznavanje tehnoloških vještina, otočaninu/otočanki može osigurati zaposlenje te doprinijeti razvoju zajednice, kako u materijalnom, tako i u kulturnom smislu.

 

Izvor: Šibenik.in, Facebook

 

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram