Kraljičina plaža u Ninu – 53 volontera u akciji čišćenja otpada

Objavio: Pokret Otoka - 21.02.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

U sklopu globalne ekološke akcije “Zagrlimo ocean”, 53 volontera zasukalo je rukave i pridružilo se naporima čišćenja otpada s plitke pješčane obale Kraljičine plaže u Ninu.

Turistička zajednica grada Nina, Sveučilište u Zadru te globalna fondacija MBRC the ocean, koja kroz udrugu Eko Kvarner djeluje u Hrvatskoj, u suradnji s inicijativom “Save the ocean – Wear the change”, organizirali su ovu hvale vrijednu akciju čišćenja.

Među sudionicima akcije bili su volonteri studenata sa Sveučilišta u Zadru, članovi novoosnovane ekološke udruge Nin Eden, te članovi Društva za istraživanje mora 20.000 milja, Natura Jadere – javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije, Solane Nin i djelatnici ninskog komunalnog poduzeća.

“Uz navedene volontere, bila je uključena i grupa volontera iz jedne trgovačke tvrtke koja planira izvađenu plastiku iz mora reciklirati i koristiti za proizvodnju uporabnih i ukrasnih predmeta, koje će potom prodavati u svojim trgovinama”

FB stranica udruge EKO Kvarner

“Primijetio sam kako je Nin izuzetno čist grad. Prošetao sam širim prostorom i osobno sam zadivljen koliko se brige ulaže u uklanjanje onečišćenja”.

Dejan Košić iz udruge Eko Kvarner

S obzirom na to da se u zaleđu najdulje ninske pješčane plaže nalaze četiri Natura 2000 staništa na kojima rastu endemične i osjetljive biljke, uklanjanje velike količine otpada i oslobođenje prostora od plastike ima izuzetno pozitivan učinak na okoliš te zaslužuje pohvalu.

Izvor: Morski.hr

Foto: FB Eko Kvarner