Nobelovka dr. Lučka Kajfež Bogataj predviđa kako će izgledati svijet 2050. godine

Objavio: Đurđa Baljak - 28.05.2024. - Vrijeme čitanja: 4min

Nobelovka i profesorica za klimatologiju na Sveučilištu u Ljubljani, dr. Lučka Kajfež Bogataj, na Greencajt festivalu održala je predavanje pod nazivom “Kako (pre)živjeti na planetu koji ne raste?“.

Dr. Lučka Kajfež Bogataj, ugledna slovenska znanstvenica, istaknuta je figura u svijetu klimatologije. Njezin rad i doprinosi u istraživanju klimatskih promjena te primjeni znanstvenih spoznaja u praksu čine je nezaobilaznim imenom u globalnoj borbi za očuvanje okoliša. Veći dio svog profesionalnog života provela je istražujući različite aspekte klimatskih promjena. Njezin je istraživački rad fokusiran na utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu i okoliš. Kao i na proučavanje dugoročnih klimatskih trendova. Kao jedna od glavnih gošći na ovogodišnjem Greencajt festivalu održala je predavanje pod nazivom “Kako (pre)živjeti na planetu koji ne raste?”.

Nakon predavanja dr. Lučko je u razgovoru podijelila kako bi mogao izgledati svijet 2050. godine

– Bit će nam jako vruće u svakom kutku svijeta. Prenapučenost će postati problem s kojim se nećemo znati nositi, a najveći problem bit će voda. Vode ili neće biti ili će biti zagađena do te mjere da je opasna po život. Najgori mogući scenarij jest život bez vode. To bi značilo da bi se sve svelo na scene iz Mad Max filma. Scenarij u kojem nastupa barbarizacija. I što je najgore – nismo daleko od takvog života. Jer kad pogledate što se događa oko nas, ta budućnost je već ovdje. Naime, vode se ratovi, ljudi gladuju ili nemaju vode. Taj najgori scenarij više nije nešto što nam je teško zamislivo, istaknula je.

Nikad nije prekasno za promjenu – no, kako dalje?

– Ako pogledamo kroz ljudsku povijest nije prvi puta da smo baš jako “zeznuli”. Već smo nekoliko puta uspjeli izbjeći katastrofu. Ali pitanje je kolateralnih žrtvi i koliko puta će nam još trebati da naučimo učiti na greškama. Pronaći ćemo rješenje i ovog puta, ali šteta će biti veća od dobiti. Nama znanstvenicima je to teško gledati jer cijelo vrijeme radimo na tome da izbjegnemo upravo to da šteta bude veća od profita, objašnjava dr. Lučka.

Znanstvenici već dugo upozoravaju na različite (mračne) scenarije. Zašto ih nitko ne čuje?

– Živimo u doba kad je informacija jednostavno previše. U povijesti je nedostajalo informacija, danas ih ima previše i ponekad je teško razlučiti što je istina. Ako niste dovoljno obrazovani ili vješti, teško je prepoznati koja je informacija točna, kaže dr. Lučka.

Kako izbjeći najgori mogući scenarij?

– Ne vjerujem u fokus na jednu osobu. Draže mi je fokusirati se na kućanstvo, manju zajednicu. Važno je napraviti plan. Dogovorite se hoćete li pokušati smanjiti količinu vode koju trošite za vrijeme tuširanja ili ćete početi odvajati otpad. Odredite cilj. Krenite s malim stvarima jer ako počnete odjednom mijenjati cijeli životni stil, brzo ćete odustati, ističe dr. Lučka.

Trebamo li biti u strahu ili imati nade u bolju budućnost?

– Trebamo biti oprezni. Moramo početi inteligentno donositi odluke, poručila je dr. Lučka Kajfež Bogataj podsjetivši da moramo biti svjesni da smo rođeni i da ćemo umrijeti na ovome planetu.

U predavanju na Greencajt festivalu istaknula i kako je utjecaj čovjeka veći od svih prirodnih promjena i utjecaja zajedno. A da globalni fokus na klimatske promjene nije dovoljan za povećanje održivosti.

Izvor: Ines Ibrišević / green.hr

Fotografije: by Markus Spiske on Unsplash; greencajt.hr