Nakon Hvara i brojnih upozorenja kako se ova svjetski poznata detsinacija pretvara u simbol sodome i gomore, slična je situacija čujemo i na Pagu. Obje su ove destinacije svoju slavu postigle razvojem tzv. party turizma koji su na svoje predivne plaže i u gradove bogate povijesti i sačuvane kulturne baštine mahom doveli mlade turiste željne samo dobrog provoda i ljetovanja koje će umjesto po ljepotama mjesta, gradova, plaža u kojima su odsjeli, (možda) pamtiti po litrama popijenog alkohola i neprospavanih noći. Svi smo mi bili ludi i mladi, željni provoda i dobre zabave, putovali smo i mi svijetom ne mareći za kulturno povijesna nasljeđa te našim ukazivanjima na problem koji razvoj ovakve vrste turizma donosi, ne govorimo da isti treba zabraniti. No ne možemo se ne složiti da je kombinacija nekontroliranog ponašanja, neodgovornosti i razuralene mladosti prevršila svaku mjeru dobrog ukusa i da je potrebno naći rješenja kako sačuvati vlastiti obraz i dostojanstvo makar to značilo i koji euro manje u džepu za vrijeme ljetne sezone.

Gradonačelnik Novalje, Ante Dabo, vidno izrevoltiran nekulturom i barbarizmom gostiju iz Engleske koji pristižu na Pag, odlučio je progovoriti o ovom problemu, te poručio:

“Poštovane sugrađanke i sugrađani,
prolazeći ovih dana ulicama našeg grada, obilazeći okolna mjesta, slušajući iskustva i doživljaje naših sugrađana i da ne nabrajam dalje, u meni se izmjenjuju osjećaji tuge, gorčine i odgovornosti kao gradonačelnika grada koji je obeščašćen i ponižen barbarizmom i nekulturom značajnog dijela mladih gostiju iz Engleske.

Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike izrazito visoke platežne moći, nikome, pa ni njima, ne daje za pravo da se ponašaju na ovakav način koji domaće stanovnike ostavlja gotovo bespomoćnim pred naletom primitivizma, golotinje, pijanstva i razularenosti koju pokazuju ulicama našeg grada i apartmanima koje iznajmljuju i koriste u našem gradu.

Unatoč činjenici da smo od Ravnateljstva policije dobili značajna pojačanja temeljne, krim i interventne policije, unatoč zapošljavanju dvadesetak komunalnih redara i jednom broju zaštitara kojih koriste i iznajmljuju razne fizičke i pravne osobe na području Grada, stanje reda i sigurnosti ovih je dana ozbiljno ugroženo.

Pitam se kao gradonačelnik, da li se ti isti mladi mogu nekažnjeno ponašati ovako divlje u svojoj zemlji ili bi zbog ovakvog ponašanja bili promptno i strogo kažnjeni ?Prije više godina jednom sam rekao da čovjek može ostati, ne daj Bože bez zdravlja, posla ili krova nad glavom, ali da je još uvijek biće vrijedno svakog poštovanja, ali kad se dovedemo u situaciju da moguće izgubimo ljudsko dostojanstvo koje nam svima po rođenju pripada, onda se postavlja pitanje kolika je tome cijena i da li „njegovo veličanstvo“ koje je otisnuto na komadu papira a zove se euro, da li ono može zamijeniti sve one temeljne vrijednosti koje smo naslijedili od svojih predaka…

Stoga se kao gradonačelnik ispričavam svim svojim sugrađanima koje ovo ponašanje vrijeđa i koji su ogorčeni na sve ovo što ovih dana susrećemo na našim ulicama. Jedino što mogu obećati je da ću se svim silama truditi i boriti za dostojanstvo i ugled našeg grada koji su ozbiljno narušeni.”

Potpuno podržavamo ovaj istup gradonačelnika Novalje te njemu i novoizabranom gradonačelniku Hvara želimo puno sreće i uspjeha u saniranju posljedica nekontroliranog razvoja turizma i vraćanju dostojanstva ovim predivnim gradovima i otocima.

 

Izvor: DalmacijaDanas