Novi hrvatski izum olakšava punjenje električnih automobila

Objavio: Pokret Otoka - 14.11.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Domaće tvrtke razvile su sustav Hobaca koji olakšava procese korištenja punionica električnih automobila, piše u nedjelju Večernji list.

Svi rade aplikacije s kartama punionica, gdje je koja slobodna, je li ispravna, je li gužva… Ova ekipa odlučila je okrenuti priču pa ponuditi uslugu za upravljanje punionicama, praćenje njihova rada i potrošnje energiju, naplatu punjenja, kontrolu ispravnosti i još dosta toga.

Ivan Ivkošić, Mirko Gudelj, Marijan Kosir, Domagoj Badanjak i Alen Žarković napravili su Hobacu, sustav koji je namijenjen pružateljima usluga punjenja električnih automobila. Hobaca je proizvod koji spaja ekspertizu u energetici i računalstvo, a osnivači donose i taj miks znanja.

Naime, prva trojica su suosnivači IT firme Stack-wizard koja broji više od 50 inženjera računalstva te imaju niz uspješnih projekata iza sebe, dok su Domagoj i Alen suvlasnici kompanije AleDo TECH koja je aktivna u industriji solarnih elektrana i elektromobilnosti.

Investicija u Hobacu u cijelosti je njihova. Ako odete na www.hobaca.com, vidjet ćete u nekoliko klikova kako funkcionira ovaj centralizirani sustav kojemu je cilj znatno olakšati upravljanje uslugom koju nude, a to je punjenje električnih vozila bilo koje vrste. Ili naprosto, ako ste vlasnik električnog vozila, dođete na punionicu na kojoj uočite QR kod Hobace i počnete s punjenjem.

Sve što trebate nakon toga jest skenirati QR kod, piše novinar Večernjeg lista Zoran Vitas.

Izvor: Portal grada Kaštela

Fotografija: Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash