Novi Vinodolski: Ugovor za projekt rekonstrukcije i dogradnje luke

Objavio: Đurđa Baljak - 06.07.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i dogradnje primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski.

Photo by Cytonn Photography on Unsplash

Rekonstrukcija lukobrana i uređenje obale

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je lipnju u Novom Vinodolskom gdje je, zajedno s ravnateljem Županijske lučke uprave Novi Vinodolski Velimirom Antićem, potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija i dogradnja primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale „Podbaran“.


“Drago mi je da smo danas ovdje u Novom Vinodolskom na svečanom potpisivanju ugovora o rekonstrukciji i dogradnji primarnog lukobrana i popločenja “Podbarana”. Projekta kojeg je kandidirala Županijska lučka uprava na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković. Naglasio je kako su svi ovakvi i slični projekti financirani s 85 % europskih sredstava i 15 % nacionalnih. Tako da su praktički ovo projekti koji će imati 100-postotno financiranje.

Zahvalivši Županijskoj lučkoj upravi i ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimi Erliću, Butković je istaknuo kako je to sve dio velikog investicijskog ciklusa koji je pokrenula Vlada Republike Hrvatske u kojem se više od 400 milijuna eura ulaže u obnovu luka, riva, lukobrana, općenito u izgradnju i obnovu lučke infrastrukture.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i dogradnje luke u Novom Vinodolskom prvi je ugovor kojim započinje dodjela sredstava za lučku infrastrukturu iz nove financijske omotnice za razdoblje 2021.-2027. Ugovor je, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i ravnatelja Antića, potpisao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Dragan Jelić.

Javni natječaj o odabiru izvoditelja do kraja godine

Navedenim ugovorom Županijskoj lučkoj upravi Novi Vinodolski dodijeljeno je više od 15,5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz sredstava EU-a i Državnog proračuna. Preostali iznos od 1,3 milijuna eura će financirati Grad Novi Vinodolski i Županijska lučka uprava.


“Nakon ovog potpisivanja Županijska lučka uprava će raspisati javni natječaj o odabiru izvoditelja. Ako bude sve u redu, možemo očekivati na jesen, odnosno do kraja godine početak radova. To je zaista velika stvar”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković, dodavši da će se nastaviti s evaluacijom projekata i donošenjem odluka te će se krenuti u potpisivanje novih ugovora.

Gospodarski razvoj

Projektom rekonstrukcije i dogradnje luke u Novom Vinodolskom doprinijet će se gospodarskom razvoju grada Novog Vinodolskog. U sklopu projekta će se dograditi primarni lukobran u luci, uz parterno uređenje obale Podbaran u centru grada- Time bi se osigurala zaštita akvatorija, omogućila sigurnost veza i šireg obalnog područja, ali i povećao broj komunalnih vezova.
 
Dodajmo kako su potpisivanju ugovora, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, ravnatelja Antića i ministra Erlića, prisustvovali i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.

Izvor: gov.hr

Naslovna fotografija: by Cytonn Photography on Unsplash