UŠTEDI ENERGIJU
November 13, 2018

Novi Zakon o ugostiteljstvu: Pansion može ako unutar 15 kilometara od iznajmljivača nema restorana ili hotela

Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti je aktualan od 17. studenoga 2018. godine, a njime su propisani prava i obveze privatnih iznajmljivača Početna inicijativa zakonodavca je bila potpuno ukidanje mogućnosti pružanja usluge prehrane u obiteljskom smještaju, osim doručka. Ipak je na 2. čitanju Zakona u Saboru, 17. listopada, usvojen amandman koji dopušta uslugu pansiona. Ali samo ako […]

Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti je aktualan od 17. studenoga 2018. godine, a njime su propisani prava i obveze privatnih iznajmljivača

Početna inicijativa zakonodavca je bila potpuno ukidanje mogućnosti pružanja usluge prehrane u obiteljskom smještaju, osim doručka. Ipak je na 2. čitanju Zakona u Saboru, 17. listopada, usvojen amandman koji dopušta uslugu pansiona. Ali samo ako u krugu od 15 kilometara nema drugog ugostiteljskog objekta koji nudi mogućnost prehrane.

Tako smo dobili stavak (6) Članka 30. koji glasi: "Iznimno od stavka 3. točke 4. ovoga članka, ako u krugu od 15 kilometara cestovne linije nema objekta registriranog za pružanje ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela, iznajmljivač koji pruža gostima uslugu smještaja, može gostima osim doručka pružati i uslugu polupansiona i/ili punog pansiona".

Dakle, ako ste domaćin na otoku koji voli svojim gostima okrenuti nešto na gradele navečer ili složiti buzaru, uz dobru kapljicu i pismu, onako po naški, ali je 10-ak kilometara dalje u susjednom mistu hotel ili restoran, zaboravite tu priču. Zapravo smijete, ali ne smijete takvu vrstu usluge zavesti u svoj cjenik niti naplatiti.

Svojim gostima ćete smjeti ponuditi ručak ili večeru samo ako osnujete trgovačko društvo ili obrt te se registrirate i zadovoljite uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga pripremanje i usluživanja jela.

Osim, možda, ako naš gost ne doručkuje jako kasno i obilato?!

S druge strane, svi domaćini koji već imaju odobrenje o pružanju usluge prehrane u svojem smještajnom objektu, već su morali zadovoljiti dodatne uvjete propisane aktualnim Pravilnicima o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Pravilnici još uvijek vrijede za kategorije objekata i posluživanje doručka.

Službene statistike o broju iznajmljivača koji pružaju usluge prehrane nema, ali se procjenjuje da ih je oko 20 tisuća.

Rekategorizacija privatnog smještaja

Novim Zakonom je propisana i "mogućnost" rekategorizacije smještaja za iznajmljivače čija su rješenja ishođena prije rujna 2007. "Mogućnost" zato što će domaćini, koji ne podnesu uredan zahtjev za ponovnu kategorizaciju u propisanom roku, moći i dalje iznajmljivati svoje objekte, ali bez oznake kategorije.

Ovisno o starosti rješenja, propisan je rok za ponovnu kategorizaciju objekta i usklađivanje s aktualnim Zakonom i pravilnicima. Oni koji su ishodili rješenje:

  • do 31. prosinca 2000. imaju rok od 2 godine;
  • od 1. siječnja do 31. prosinca 2004. imaju rok od 3 godine;
  • od 1. siječnja 2005. do 1. rujna 2007. imaju rok od 4 godine.

Rokovi počinju teći od stupanja na snagu ovoga Zakona.

Rekategorizacija će se provoditi na temelju novog  Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kojeg je aktualni ministar dužan uskladiti s novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti u roku od 30 dana od stupanja Zakona na snagu.

 

PDV identifikacijski broj je obvezan

U obveze iznajmljivača u obiteljskom smještaju se, s novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, uvrštava i isticanje PDV ID broja kod suradnje sa stranim agencijama i posrednicima iz EU, stavkom (2) Članka 32.:

"Prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanja poruka u promidžbenim materijalima iznajmljivač smije koristiti samo oznaku propisane vrste te kategoriju i vrstu posebnog standarda objekta koja je utvrđena rješenjem nadležnog ureda, a prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga s poreznim obveznicima iz Europske unije mora istaknuti porezni broj, odnosno PDV identifikacijski broj".

Detaljnije o ovim i ostalim odredbama te obvezama privatnih iznajmljivača na Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (NN 85/15, 121/16, 99/18).

_________
Autorica: Antonia Dobrota

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram