UŠTEDI ENERGIJU
January 27, 2020

Novosti na otocima I ENERGETIKA

Osnivanje energetske zadruge, predavanja i radionice, redovita radijska emisija na temu energetike sa SUTRAŠNJIM prvim emitiranjem, info centar na Korčuli...

Sve nabrojene komponente su sastavni dio cjelokupnog procesa te nam ukazuju na iskorak u energetskom procesu tranzicije na obnovljive izvore energije.

 

Osnivanje energetske zadruge

Nakon Krka, i na otoku Cresu je Gradsko vijeće grada Cresa jednoglasno izglasalo osnivanje energetske zadruge u koju će se učlaniti subjekti iz javnog i poslovnog sektora te fizičke osobe s područja cresko-lošinjskog arhipelaga, a kasnije  i iz ostalih područja Hrvatske. Sve ovo je na tragu Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke, koja je jedna od aktivnosti Tajništva za čistu energiju EU otoka. Nova pravila potiču proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije i tehnologije koje su djelomično ili u cijelosti u vlasništvu lokalnog stanovništva u sinergiji s lokalnim jedinicama i ostalim dionicima.

.

Predavanja i radionice

Niz radionica o obnovljivim izvorima energije održane su na otoku Korčuli pod vodstvom Ivana Zokovića, stručnjaka za sudjelovanje građana u projektima obnovljivih izvora energije, dok će se na otoku Hvaru iste održati kroz veljaču. Naime krajem prošle godine radioncie su održane u gradu Korčuli, općini Blato i u Veloj Luci. Predstavljen je rad Tajništa za EU otoke, program Europske komisije Čista energija za EU otoke te proces izrade Strategije energetske tranzicije otoka Korčule, koji je jedan od 26 otočnih zajednica koji su dio gore spomenutog programa. Bit strategije je uključivanje lokalne zajednice te identifikacija potreba otoka i izrada zajedničke vizije kojoj su sami otočani kreatori. Na realnom primjeru objekta koji služi za iznajmljivanje, voditelj radionice je predstavio tehno - ekonomsku analizu slučaja te kao rezultat polaznici su  dobili odgovor o vremenskom povratu uloženih sredstava za fotonaponske elektrane na njihovom području.

.

Radijska emisija 28. siječnja

Sutra, 28. siječnja u 10:30 sati će na radiju Korčula se emitirati najava emisije o energetskoj tranziciji, natječajima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Emisija će biti redovita na temu energetike i njenog učinka na život na otoku. Kako je energetika široko područje, sigurno će se u emisijama pronaći ponešto za svakoga.

.

Info centar Korčula

Otočani su izrazili želju za još ovakvih sadržaja te se intenzivno radi na organizaciji sustavnih predavanja i otovorenih vrata na tjednoj bazi gdje će se moći okupiti zajedno stručnjaci i zainteresirano stanovništvo te na taj način će moći dobiti odgovore na pitanja koja ih muče iz sfere energetike.

___________
Autor: A.M.J.

Photo: www.pixabay.com

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram