UŠTEDI ENERGIJU
March 29, 2021

OBAVIJEST - Bookmobil putujuća knjižara

Bookmobil je restaurirani VW kombi koji služi kao mobilna kulisa za nastupe i pokretna knjižara, mjesto za druženje, čitanje poezije i radionice. Osnovna mu je funkcija da nudi sadržaje (aktivnosti) i proizvode (knjige) na različitim lokacijama diljem Hrvatske.

 

Bookmobil je inovacija u književno-nakladničkom svijetu u koji uvodi nesvakidašnji pristup korisnicima i jedinstven program koji ne postoji u zemlji ili regiji. Osnovni izazov kojim se bavi je poticanje čitanja kao procesa cjeloživotnog učenja tj. povratak knjizi kao neprocjenjivom izvoru znanja.

Program turneje sastoji se od obilaska tri različita hrvatska otoka Cres, Vela Luka i Murter te održavanjem programa u jednom ili više mjesta na njima. Program se sastoji od nekoliko aktivnosti koje se organiziraju zajedno s partnerskim udrugama.

Ovisno o odabranoj ciljanoj skupini, interesu sudionika i epidemiološkim mjerama koje budu na snazi u to vrijeme, odabire se željena aktivnost. Svako gostovanje Bookmobila obavezno sadrži aktivnost "razmjena knjiga", a u suradnji s partnerima odabire se jedna od ponuđene 3 dodatne aktivnosti: čitanje poezije, program Kava s piscem ili književna radionica.

Sve se aktivnosti održavaju neposredno ispred kombija tijekom poslijepodnevnih sati, u trajanju od najmanje 4 sata. Sve su aktivnosti na otvorenom. U sklopu programa „kava s piscem“ posjetitelji imaju priliku s autoricom (Maja Klarić) popričati o knjigama, putovanjima i sl. Pritom mogu kupiti i neku od njezinih knjiga, a svakome tko kupi knjigu, ona plati kavu.

Ovakva vrsta interakcije posjetiteljima nudi mogućnost da saznaju sve što ih zanima o procesu pisanja, uređivanja i objavljivanja knjige, a što nemaju koga pitati (pristup urednicima omogućen je praktički tek kad izdavačka kuća odabere knjigu koju će objaviti, dotad je konstruktivna komunikacija iznimno otežana).

U aktivnosti "čitanje poezije" mogu sudjelovati lokalni pjesnici s prostora na kojem se gostuje ili voditeljica projekta čita vlastitu poeziju.

Aktivnost "književna radionica" obuhvaća razne vrste kreativnih radionica pisanja. Ovim se programom također nastoji ojačati kulturni život na otocima gdje ovakvih sadržaja nerijetko manjka.

Zahvaljujući sredstvima osiguranim putem natječaja Bookmobil će posjetiti:

  • Korčulu (Vela Luka, partner Udruga ''Lanterna'' Vela Luka)
  • Murter (Udruga Argonauta)
  • Cres (Ruta Cres)

 

 

__________

Izvor: www.clubture.org

Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram