OBAVIJEST – Turistička sezona 2021. Der Touristik

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.03.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Turistička se industrija suočava s temeljnim promjenama u potražnji kupaca koje će se nastaviti i dalje od pandemije, izjavio je Sören Hartmann, šef druge najveće europske grupe turoperatora DER Touristik.

 

Govoreći za ITB Now, dugogodišnji izvršni direktor DER Touristik Grupe rekao je kako očekuje da će se trendovi od prošlog ljeta i ove godine nastaviti barem “sljedećih godinu i pol”. Također, istaknuo je i kako očekuje još bankrota u turističkoj industriji i kritičan je prema državnim potporama konkurentima jer se time stvara razlika na tržištu, prenosi fvw.de

 

Više odmora s vlastitom vožnjom – dominirat će last minute

Jedan od ključnih trendova je da putnici sve više rezerviraju odredišta do kojih se mogu voziti vlastitim automobilima, istaknuo je Hartmann. Što se tiče njemačkog tržišta, to znači jaču potražnju za ljetovanjem u Njemačkoj, u susjednim zemljama (posebno Austriji i Švicarskoj) ili u odredištima na „udaljenostima za vožnju“ (poput sjeverne Italije i Hrvatske).

Istodobno, rezervacije će i dalje dolaziti puno kasnije ili u kratkom roku, dok će kupci željeti veću fleksibilnost i lakše mogućnosti otkazivanja, predvidio je Hartmann. “Kupci su naučili da ponekad nije lako vratiti novac za otkazano putovanje“, naveo je Hartman te dodao kako to znači da “fleksibilne tarife” koje trenutno nude organizatori putovanja ne moraju biti samo prijelazno rješenje.

 

Turističkim firmama trebaju uplate unaprijed

Štoviše, ako kupci nastave rezervirati u kratkom roku i odaberu opcije koje im omogućuju otkazivanje samo dva tjedna prije polaska, to će utjecati na tijekove plaćanja u turističkoj industriji, istaknuo je šef DER Touristika.

Turističkim operaterima do sada je bilo potrebno početno djelomično plaćanje cijene aranžmana, a zatim i potpuno plaćanje prije polaska kako bi uplatili akontacije hotelima i zrakoplovnim kompanijama.

“Hotelijeri to koriste za obnovu nekretnina, a zrakoplovne tvrtke imaju (financijsku) osnovu za svoje letove za slobodno vrijeme,” objasnio je Hartman, ali sada zbog trenda kratkoročnog rezerviranja dugotrajni lanac plaćanja je prekinut.

Kako će se dugoročno odraziti na cijeli turistički sektor nitko ne zna, no jedno je sigurno – godine ispred nas donijeti će nove poslovne modele u turističkoj industriji i danju neizvjesnost.

 

Državne potpore narušavaju konkurenciju

Kao rezultat toga, svaka se tvrtka sada mora oslanjati na vlastite financije. Oslanjanje na vlastite financije je nakon izvanredne prošle i ove godine iznimno teško jer kapitala nema. Također, i privatne banke su sektoru turizma spustile rampu u odobravanju novih kredita.

Međutim, postoje tvrtke koje su bogate ili siromašne gotovinom. Također, neke od njih nisu tražili ili im nije bilo omogućeno podnijeti zahtjev za bilo kakvu državnu pomoć.

No, kako naglašava Hartman, TUI i FTI dobili su veliku financijsku potporu države na nacionalnoj ili regionalnoj razini, čime se stvara nelojalna konkurencija tj. ruši se tržište jer spomenute tvrtke financijsku potporu koriste za svoje predujmove. I izvršni direktor Rewe-a Lionel Souque već je kritizirao državnu potporu za TUI i FTI prošlog studenog.

Trenutačno ne postoji val bankrota u turističkoj industriji, uglavnom zbog državne pomoći za premošćivanje i drugih državnih programa. Ali Hartmann vjeruje da će se to promijeniti. “Vidjet ćemo još bankrota turoperatora“, upozorio je naglasivši kako su zrakoplovne tvrtke najizloženije jer će se poslovna putovanja, koja su važna za zaradu, oporavljati puno sporije od potražnje za putovanjima na odmor.

Uz to, turističke agencije također su izložene velikom “stresu”, nastavio je Hartmann. I sam DER Touristik nedavno je najavio da će zatvoriti 40 od ​​svojih približno 500 poslovnica.

S jedne strane, pandemija potiče digitalizaciju i internetsku prodaju putovanja, a s druge strane kupci imaju veliku potrebu za informacijama i za sigurnošću. “Budućnost je stoga u višekanalnoj prodaji koja kombinira oboje“, smatra je Hartmann. No, pitanje je koliki taj tempo mogu pratiti male i srednje putničke agencije.

Sve u svemu, Hartmann ostaje optimističan za oporavak ove godine. “Nadam se da ćemo imati vrlo snažnu drugu polovicu 2021. Uvjeren sam da će ljudi nakon pandemije htjeti još više uživati ​​u svemu onome što im sada nedostaje, uključujući susrete s prijateljima i obitelji, mobilnost i iskustva u putovanju. Svijest o održivosti također će se povećati” zaključuje Hartmann.

 

 

__________

Izvor: www.hrturizam.hr

Naslovna fotografija: www.pixabay.com