Obnova Tvrđave sv. Mihovila: Općina Preko osigurala sredstva iz ITU mehanizma

Objavio: Pokret Otoka - 03.03.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Na nedavnoj konferenciji u Zadru, koja je okupila predstavnike desetak gradova i općina u okolici, istaknuti su projekti koji će biti financirani s ukupno 43 milijuna eura iz Instrumenta za tranziciju i pomoć (ITU) u sklopu Urbanog područja Zadar.

Među tim projektima istaknula se i obnova Tvrđave sv. Mihovila, za koju je Općina Preko dobila značajna sredstva u iznosu od tri milijuna eura.

Pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, turizam i EU fondove u Općini Preko, Dražena Strihić, istaknula je da je za prijavu na natječaj za sredstva iz ITU mehanizma Općina Preko morala riješiti sve potrebne projektne dokumentacije te provesti arheološka istraživanja i ishoditi sve potrebne dozvole.

“Na ITU natječaj tvrđavu prijavljujemo u sklopu integriranog strateškog projekta pod nazivom Culture uplift. Općina Preko je nositelj projekta, a u sklopu natječaja projekte zajednički prijavljujemo mi, Grad Zadar, Općina Kali i Novigrad. Svaka jedinica lokalne samouprave ima svoj projekt. Općina Kali ima projekt Dom kulture, Novigrad Tvrđavu Fortica, a Grad Zadar Trg sv. Frane”, dodaje pročelnica Strihić.

Obnova Tvrđave sv. Mihovila već se nekoliko godina planira i priprema

Riješeno je vlasništvo nad tvrđavom, uklonjen je odašiljač, a izrađena je i kompletna predprojektna i projektna dokumentacija. Suradnja s konzervatorima omogućila je provođenje arheoloških istraživanja, a Općina Preko je dobila sve potrebne dozvole za početak radova.

“Tvrđava sv. Mihovila, simbol cijelog otoka Ugljana i zadarskog kraja, dobit će montažnu pozornicu sa 200 sjedećih mjesta. Na taj način, na tvrđavi će se moći održavati koncerti, predstave, izložbe, prezentacije… Također, bit će opremljena opremom za prikazivanje različitih projekcija. Uvođenjem digitalnih tehnologija, omogućit će se i virtualno razgledavanje, čime će tvrđavu moći posjetiti i teže pokretni i osobe s invaliditetom”, ističe pročelnica Strihić.

Obnova Tvrđave sv. Mihovila predstavlja značajan korak u očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa, ali i u razvoju kulturnog turizma na području Općine Preko i šireg zadarskog područja.

Uz podršku ITU mehanizma, očekuje se da će obnovljena tvrđava postati središnje mjesto kulturnih događanja i turističkih atrakcija, doprinoseći tako bogatstvu kulturne ponude regije.

Izvor: nasiskolji.hr

Foto: FB Sv. Mihovil – Otok Ugljan