Očuvanje jezika i kulture: Promocija Rječnika govora mjesta Preka

Objavio: Pokret Otoka - 28.01.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Pod pokroviteljstvom Općine Preko i TZO Preko, u subotu, 3. veljače, s početkom u 16:30 sati, Dom na žalu bit će domaćin svečane promocije Rječnika govora mjesta Preka autorice Mercedes Cede Barić.

Foto: Vesna Benić

Organizatori ovog kulturnog događaja su POU Dom na žalu i Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Ova jedinstvena knjiga, koja je nastala nakon 40 godina predanog rada autorice, predstavlja dragocjeni doprinos očuvanju jezika i kulturne baštine mjesta Preka na otoku Ugljanu. Rječnik pruža detaljan uvid u specifičnosti govora, riječi, izraze i pojmove karakteristične za ovo područje.

Promocija će biti obogaćena govorima recenzenata, dr.sc. Josipa Lisca i prof.dr.sc. Ivice Vigata, koji će zajedno s autoricom Mercedes Ceda Barić podijeliti svoje spoznaje o važnosti očuvanja jezične i kulturne baštine. Uz njih, program će dodatno začiniti prisustvo Udruge žena Luzor, te izvođača Marine Marčelić, Evelin Dorkin Gregov i Karmen Gregov. Svečani događaj vodit će iskusna Vesna Benić.

Rječnik govora mjesta Preka, objavljen pod uredništvom Ivica Vigato, pruža ne samo jezični, već i kulturno-povijesni presjek mjesta Preka. Autorica je, osim riječi i izraza, uvrstila i važne elemente kulturne baštine mjesta. Tako je ovu knjigu učinila nezaobilaznim izvorom informacija o bogatoj povijesti i tradiciji.

Ovaj događaj nije samo promocija knjige, već i prilika za zajedničko slavlje i ponosnost na jezično i kulturno nasljeđe mjesta Preka.

Svi ljubitelji riječi, tradicije i kulture pozvani su da se pridruže ovoj svečanosti i doprinesu očuvanju ljepote i autentičnosti našeg jezika i identiteta.

Izvor: nasiskoji.hr

Foto: Zadraski list/Vesna Benić